Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Město a potraviny: alternativní způsob produkce a spotřeby potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F17%3A10364098" target="_blank" >RIV/00216208:11310/17:10364098 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Město a potraviny: alternativní způsob produkce a spotřeby potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Města byla odjakživa centrem inovací a motorem změn. Nejinak je tomu i v případě spotřeby potravin. Po dlouhém období obliby nakupování ve velkoplošných prodejnách na okrajích měst se zdá, že se alespoň někteří čeští nakupující obrací zpět k &quot;intimnějším&quot; formám nakupování a začínají se více zajímat o zboží, které nakupují, z hlediska kvality, zdraví, původu, okolností vzniku apod. Ke slovu se tak dostávají tzv. alternativní potravinové sítě, jejichž fungování nezřídka iniciovali právě nespokojení spotřebitelé z městských oblastí dožadující se čerstvých a zdravějších lokálních potravin. Článek tedy popisuje tyto formy, které se už stihly v Česku etablovat. Město však nemusí být pouze původcem změn ve spotřebitelských trendech, může být samo také místem produkce potravin. Druhá část článku tedy stručně představuje tzv. městské zemědělství a v jeho rámci komunitní zahradničení, které si v českých městech získává stále více příznivců.

  • Název v anglickém jazyce

    Food and the city: alternative ways of production and consumption of food

  • Popis výsledku anglicky

    This paper introduces alternative forms of food consumption and production within the urban areas. First, it introduces alternative food networks and their forms already established in Czechia. Second, the paper turns to urban agriculture in general and continues with documenting the first examples of community gardens in Prague.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50701 - Cultural and economic geography

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA17-03796S" target="_blank" >GA17-03796S: Potraviny a město: Geografie městského zemědělství v českém kontextu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Geografické rozhledy

  • ISSN

    1210-3004

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    24-25

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus