Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sensors for voltammetric determination of food azo dyes - A critical review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F18%3A10369127" target="_blank" >RIV/00216208:11310/18:10369127 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22310/18:43916906

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.electacta.2017.12.027" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.electacta.2017.12.027</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.electacta.2017.12.027" target="_blank" >10.1016/j.electacta.2017.12.027</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sensors for voltammetric determination of food azo dyes - A critical review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Synthetic azo dyes are currently used for food coloring more frequently than natural ones and the field of their application is very wide. However, many of them can have detrimental effects on living systems and thus the azo dyes content control in food is very important. Voltammetric azo dyes determination offers many advantages, e.g. high sensitivity, selectivity, speed, low investment and running cost, and low laboriousness. Moreover, these methods are robust, reproducible, user friendly, and compatible with the concept of green analytical chemistry. This review is devoted to the critical comparison of electrochemical sensors and measuring protocols used for voltammetric determination of most frequently used azo dyes in food. Attention is focused on the working electrode and its possible modification which is crucial for successful determination.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensors for voltammetric determination of food azo dyes - A critical review

  • Popis výsledku anglicky

    Synthetic azo dyes are currently used for food coloring more frequently than natural ones and the field of their application is very wide. However, many of them can have detrimental effects on living systems and thus the azo dyes content control in food is very important. Voltammetric azo dyes determination offers many advantages, e.g. high sensitivity, selectivity, speed, low investment and running cost, and low laboriousness. Moreover, these methods are robust, reproducible, user friendly, and compatible with the concept of green analytical chemistry. This review is devoted to the critical comparison of electrochemical sensors and measuring protocols used for voltammetric determination of most frequently used azo dyes in food. Attention is focused on the working electrode and its possible modification which is crucial for successful determination.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA17-03868S" target="_blank" >GA17-03868S: Nové metody elektrochemického sledování biologicky aktivních organických látek v environmentálních, biologických a potravinových matricích</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Electrochimica Acta

  • ISSN

    0013-4686

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    260

  • Číslo periodika v rámci svazku

    January

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    974-985

  • Kód UT WoS článku

    000419831600110

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85039066421