Sensors for voltammetric determination of food azo dyes - A critical review
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F18%3A10369127" target="_blank" >RIV/00216208:11310/18:10369127 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22310/18:43916906
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1016/j.electacta.2017.12.027" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.electacta.2017.12.027</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.electacta.2017.12.027" target="_blank" >10.1016/j.electacta.2017.12.027</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sensors for voltammetric determination of food azo dyes - A critical review
Popis výsledku v původním jazyce
Synthetic azo dyes are currently used for food coloring more frequently than natural ones and the field of their application is very wide. However, many of them can have detrimental effects on living systems and thus the azo dyes content control in food is very important. Voltammetric azo dyes determination offers many advantages, e.g. high sensitivity, selectivity, speed, low investment and running cost, and low laboriousness. Moreover, these methods are robust, reproducible, user friendly, and compatible with the concept of green analytical chemistry. This review is devoted to the critical comparison of electrochemical sensors and measuring protocols used for voltammetric determination of most frequently used azo dyes in food. Attention is focused on the working electrode and its possible modification which is crucial for successful determination.
Název v anglickém jazyce
Sensors for voltammetric determination of food azo dyes - A critical review
Popis výsledku anglicky
Synthetic azo dyes are currently used for food coloring more frequently than natural ones and the field of their application is very wide. However, many of them can have detrimental effects on living systems and thus the azo dyes content control in food is very important. Voltammetric azo dyes determination offers many advantages, e.g. high sensitivity, selectivity, speed, low investment and running cost, and low laboriousness. Moreover, these methods are robust, reproducible, user friendly, and compatible with the concept of green analytical chemistry. This review is devoted to the critical comparison of electrochemical sensors and measuring protocols used for voltammetric determination of most frequently used azo dyes in food. Attention is focused on the working electrode and its possible modification which is crucial for successful determination.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA17-03868S" target="_blank" >GA17-03868S: Nové metody elektrochemického sledování biologicky aktivních organických látek v environmentálních, biologických a potravinových matricích</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Electrochimica Acta
ISSN
0013-4686
e-ISSN
—
Svazek periodika
260
Číslo periodika v rámci svazku
January
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
974-985
Kód UT WoS článku
000419831600110
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85039066421