Přenosný laboratorní zákalometr s příslušenstvím pro měření účinnosti filtrace a stabilizace piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11320%2F07%3A00005016" target="_blank" >RIV/00216208:11320/07:00005016 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11320/08:00101143
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přenosný laboratorní zákalometr s příslušenstvím pro měření účinnosti filtrace a stabilizace piva
Popis výsledku v původním jazyce
Byl vyvinut a realizován přenosný laboratorní zákalometr s dlouhoživotným světelným zdrojem LED, který vyzařuje v doporučeném optickém pásmu MEBAK. Přístroj je v celonerezovém krytu s displejem a klávesnicí. V měřicí komoře s imersní kapalinou lze pomocíadaptérů měřit vzorky od objemu 5-ti ml až do 1.5 l . Díky simultánní detekci zákalu v maloúhlovém dopředném (12o) a současně i nefelometrickém (90o) a transmisním (0o) modu lze minimálně kvalitativně diferencovat na vzorcích odebíraných v průběhu filtračního procesu podíl koloidních (zejména protein-polyfenolových) zákalů a zákalů částicových (kvasnice, křemelina). Pomocí doplňkových zařízení lze provádět zákalometrické titrační testy na obsah tanoidů a citlivých bílkovin a z jejich hodnot před a po stabilizaci piva lze usuzovat na účinnost procesu.
Název v anglickém jazyce
Portable laboratory hazemeter and accessories for the control of quality of beer filtration and stabilization
Popis výsledku anglicky
Portable laboratory hazemeter was developed and created. Stable long-lived light source LED emits light in the spectral range recommended by MEBAK. Stainless steel instruments case has display and keypad. Various adapters may be used to measure samples of volume from 5 ml up to 1.5 l. The simultaneous detection of haze in forward (12o) , nephelometric (90o) and transmission (0o) mode enables to differentiate between colloidal (protein-polyphenol) and particulate (e.g. yeasts, kieselguhr) haze at samplestaken during beer filtration. Haze based titration tests can be made by modular accessories. Values of tannoid content and sensitive proteins before and after beer stabilization may be used for the process efficiency gauge.
Klasifikace
Druh
X - Nezařazeno
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů