Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

SVĚTELNÁ DEGRADACE PIVA A TVORBA LETINKOVÉ PŘÍCHUTI

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11320%2F16%3A10331011" target="_blank" >RIV/00216208:11320/16:10331011 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    SVĚTELNÁ DEGRADACE PIVA A TVORBA LETINKOVÉ PŘÍCHUTI

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pivo jako nápoj je známo již od pradávna. Jeho obliba po celém světě je velmi vysoká a neustále narůstá. U potravin včetně piva dochází působením tepla k tvorbě nežádoucích chutí či až k celkovému znehodnocení potraviny. Obdobné efekty však může vyvolávat i světelná expozice. Kromě nápojů jako je mléko či ovocné džusy podléhají této degradaci také všechny fermentované nedestilované nápoje, pivo nevyjímaje.

  • Název v anglickém jazyce

    Photodegradation of Beer and Formation of Lightstruck Flavor

  • Popis výsledku anglicky

    Beer as well as all other non-distilled fermented beverages suffers from light induced chemical changes which result in flavor degradation. As a consequence, specific off-flavor called lightstruck (skunky) is developed in beer exposed to light. The compound responsible for skunky flavor is 3-methylbut-2-en-1-thiol. The present review summarizes the knowledge about light induced beer aging. It focuses on the chemical composition of substances affecting the degradation processes in beer, mechanisms of lightstruck flavor formation, history of the study of these processes and finally the possibilities of controlling and reducing the lightstruck flavor formation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    110

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    112-117

  • Kód UT WoS článku

    000372100600003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84959472970