Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Světelná degradace piva a tvorba letinkové příchuti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F16%3AN0000120" target="_blank" >RIV/60193697:_____/16:N0000120 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://chemicke-listy.cz/docs/full/2016_02_112-117.pdf" target="_blank" >http://chemicke-listy.cz/docs/full/2016_02_112-117.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Světelná degradace piva a tvorba letinkové příchuti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pivo, stejně jako všechny ostatní non - destilované kvašené (fermentované) nápoje trpí světlem, které způsobuje chemické změny, které vedou k degradaci příchuťi. V důsledku toho zvláštní příchuť - zvaná letinková (skunková) se dále rozvíjí v pivu vystavenému světlu. Sloučenina odpovědná za letinkovou příchuť je 3-methylbut-2-en-1-thiol. Tato práce shrnuje poznatky o světle, které způsobuje stárnutí piva. Zaměřuje se na chemické složení látek, které ovlivňují rozkladné procesy v pivu, mechanismy vzniku letinkové příchuti, historii výzkumu těchto procesů a na závěr na možnosti kontroly a omezení tvorby této příchuti.

  • Název v anglickém jazyce

    Photodegradation of Beer and Formation of Lightstruck Flavor

  • Popis výsledku anglicky

    Beer as well as all other non-distilled fermented beverages suffers from light induced chemical changes which result in flavor degradation. As a consequence, specific off-flavor called lightstruck (skunky) is developed in beer exposed to light. The compound responsible for skunky flavor is 3-methylbut-2-en-1-thiol. The present review summarizes the knowledge about light induced beer aging. It focuses on the chemical composition of substances affecting the degradation processes in beer, mechanisms of lightstruck flavor formation, history of the study of these processes and finally the possibilities of controlling and reducing the lightstruck flavor formation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BH - Optika, masery a lasery

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    1213-7103

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    110

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    112-117

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus