Světelná degradace piva a tvorba letinkové příchuti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F16%3AN0000120" target="_blank" >RIV/60193697:_____/16:N0000120 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://chemicke-listy.cz/docs/full/2016_02_112-117.pdf" target="_blank" >http://chemicke-listy.cz/docs/full/2016_02_112-117.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Světelná degradace piva a tvorba letinkové příchuti
Popis výsledku v původním jazyce
Pivo, stejně jako všechny ostatní non - destilované kvašené (fermentované) nápoje trpí světlem, které způsobuje chemické změny, které vedou k degradaci příchuťi. V důsledku toho zvláštní příchuť - zvaná letinková (skunková) se dále rozvíjí v pivu vystavenému světlu. Sloučenina odpovědná za letinkovou příchuť je 3-methylbut-2-en-1-thiol. Tato práce shrnuje poznatky o světle, které způsobuje stárnutí piva. Zaměřuje se na chemické složení látek, které ovlivňují rozkladné procesy v pivu, mechanismy vzniku letinkové příchuti, historii výzkumu těchto procesů a na závěr na možnosti kontroly a omezení tvorby této příchuti.
Název v anglickém jazyce
Photodegradation of Beer and Formation of Lightstruck Flavor
Popis výsledku anglicky
Beer as well as all other non-distilled fermented beverages suffers from light induced chemical changes which result in flavor degradation. As a consequence, specific off-flavor called lightstruck (skunky) is developed in beer exposed to light. The compound responsible for skunky flavor is 3-methylbut-2-en-1-thiol. The present review summarizes the knowledge about light induced beer aging. It focuses on the chemical composition of substances affecting the degradation processes in beer, mechanisms of lightstruck flavor formation, history of the study of these processes and finally the possibilities of controlling and reducing the lightstruck flavor formation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BH - Optika, masery a lasery
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
1213-7103
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
110
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
112-117
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—