Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Direct detection of beer photodegradation in commercial bottles and introduction of a new Light-Struck Flavour Susceptibility Index

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000012" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000012 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11320/22:10456270

  • Výsledek na webu

    <a href="https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/272" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/272</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2022.68.656" target="_blank" >10.18832/kp2022.68.656</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Direct detection of beer photodegradation in commercial bottles and introduction of a new Light-Struck Flavour Susceptibility Index

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Exposure of beer to light results in the formation of undesirable flavours or complete spoilage. Photo-damaged beer has a specific, so-called skunky or light-struck flavour (LSF). The compound responsible for LSF is 3-methylbut-2-ene-1-thiol (MBT). Riboflavin (RF) plays a key role in the formation of MBT. It absorbs light in the blue part of thespectrum and transfers excitation energy to isohumulones. This process is accompanied by the decomposition of RF, which causes a decrease in the absorbance of the sample at 450 nm. The decomposition is directly related to the formation of LSF. In this study, the decrease in absorbance associated with the defined illumination of model and real beer directly in commercial bottles was measured. The decrease in absorbance correlated with the decrease in RFconcentration and the formation of LSF detected by the sensory panel. The Light-Struck Flavour Susceptibility Index was introduced as a rate of the beer susceptibility to light degradation and the formation of LSF.

  • Název v anglickém jazyce

    Direct detection of beer photodegradation in commercial bottles and introduction of a new Light-Struck Flavour Susceptibility Index

  • Popis výsledku anglicky

    Exposure of beer to light results in the formation of undesirable flavours or complete spoilage. Photo-damaged beer has a specific, so-called skunky or light-struck flavour (LSF). The compound responsible for LSF is 3-methylbut-2-ene-1-thiol (MBT). Riboflavin (RF) plays a key role in the formation of MBT. It absorbs light in the blue part of thespectrum and transfers excitation energy to isohumulones. This process is accompanied by the decomposition of RF, which causes a decrease in the absorbance of the sample at 450 nm. The decomposition is directly related to the formation of LSF. In this study, the decrease in absorbance associated with the defined illumination of model and real beer directly in commercial bottles was measured. The decrease in absorbance correlated with the decrease in RFconcentration and the formation of LSF detected by the sensory panel. The Light-Struck Flavour Susceptibility Index was introduced as a rate of the beer susceptibility to light degradation and the formation of LSF.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ PRŮMYSL

  • ISSN

    2570-8619

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    656-662

  • Kód UT WoS článku

    000882181400001

  • EID výsledku v databázi Scopus