Natural language processing
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11320%2F23%3A42A4RBVT" target="_blank" >RIV/00216208:11320/23:42A4RBVT - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85150089813&origin=inward&txGid=7f0d2f1047f8972a52f44f65f75f75f4" target="_blank" >https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85150089813&origin=inward&txGid=7f0d2f1047f8972a52f44f65f75f75f4</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/b978-0-12-821936-2.00004-2" target="_blank" >10.1016/b978-0-12-821936-2.00004-2</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Natural language processing
Popis výsledku v původním jazyce
"In this chapter we will provide an introduction to Natural Language Processing (NLP) for sensory scientists who wish to employ NLP as a rapid method for sensory evaluation. Because NLP is a large, diverse, and rapidly evolving field, we will begin with a brief, pragmatic overview of the discipline, with an emphasis on key historical and current methods and applications. We will then briefly discuss the linguistic perspective and its application to sensory evaluation, with an aim to motivating the remaining chapter. Following that, we will discuss key areas of NLP, from data collection to processing to analysis to advanced applications. Throughout the chapter, we will use a consistent case study of natural-language descriptions for a food product to provide examples and illustrate NLP methods."
Název v anglickém jazyce
Natural language processing
Popis výsledku anglicky
"In this chapter we will provide an introduction to Natural Language Processing (NLP) for sensory scientists who wish to employ NLP as a rapid method for sensory evaluation. Because NLP is a large, diverse, and rapidly evolving field, we will begin with a brief, pragmatic overview of the discipline, with an emphasis on key historical and current methods and applications. We will then briefly discuss the linguistic perspective and its application to sensory evaluation, with an aim to motivating the remaining chapter. Following that, we will discuss key areas of NLP, from data collection to processing to analysis to advanced applications. Throughout the chapter, we will use a consistent case study of natural-language descriptions for a food product to provide examples and illustrate NLP methods."
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
10201 - Computer sciences, information science, bioinformathics (hardware development to be 2.2, social aspect to be 5.8)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
—
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
"Rapid sensory profiling techniques"
ISBN
978-0-12-821936-2
Počet stran výsledku
40
Strana od-do
371-410
Počet stran knihy
644
Název nakladatele
Elsevier
Místo vydání
—
Kód UT WoS kapitoly
—