Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Less is more: information overload in the labelling of fish and aquaculture products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11640%2F23%3A00572028" target="_blank" >RIV/00216208:11640/23:00572028 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2023.102435" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2023.102435</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodpol.2023.102435" target="_blank" >10.1016/j.foodpol.2023.102435</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Less is more: information overload in the labelling of fish and aquaculture products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Food labels have been used extensively for informing consumers to make more rational and safer decisions. However, this carries the risk of confusing consumers with multiple claims which may distract from key information such as the country of origin of the product. To inform the European legislation, we have tested labels on fish and aquaculture products in three separate experiments, across several European Member States. The main results showed that mandatory information is better recalled than voluntary information. In addition, consumers perceive, and process differently labels for farmed and caught fish, relying more on quality claims for the former. Nonetheless, in both cases, while they value visual information, they are likely to be confused by voluntary claims including flags. Finally, when additional claims are added step by step, they lead to a decrease in accuracy of recall and comprehension. In sum, less is better, because too much information on food labels lead to cognitive overload and consumer confusion.

  • Název v anglickém jazyce

    Less is more: information overload in the labelling of fish and aquaculture products

  • Popis výsledku anglicky

    Food labels have been used extensively for informing consumers to make more rational and safer decisions. However, this carries the risk of confusing consumers with multiple claims which may distract from key information such as the country of origin of the product. To inform the European legislation, we have tested labels on fish and aquaculture products in three separate experiments, across several European Member States. The main results showed that mandatory information is better recalled than voluntary information. In addition, consumers perceive, and process differently labels for farmed and caught fish, relying more on quality claims for the former. Nonetheless, in both cases, while they value visual information, they are likely to be confused by voluntary claims including flags. Finally, when additional claims are added step by step, they lead to a decrease in accuracy of recall and comprehension. In sum, less is better, because too much information on food labels lead to cognitive overload and consumer confusion.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50202 - Applied Economics, Econometrics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Policy

  • ISSN

    0306-9192

  • e-ISSN

    1873-5657

  • Svazek periodika

    116

  • Číslo periodika v rámci svazku

    April

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    102435

  • Kód UT WoS článku

    000971095200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85151300690