Strong Antiradical activity of Dicaffeoylquinic acids
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F00%3A00003464" target="_blank" >RIV/00216224:14110/00:00003464 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Strong Antiradical activity of Dicaffeoylquinic acids
Popis výsledku v původním jazyce
Recent epidemiological data support a protective effect of vegetables, fruits, tea and wine intake against cancer or cardiovascular diseases. The protective effect can be also attributed to antioxidant polyphenolic compounds, such as flavonoids or phenolic acids, found in the plants in the high amounts. The flavonoids show a strong antioxidant activity in vitro and intake of flavonoids was inversely correlated to coronary heart disease mortality in 3 out of 5 epidemiological prospective cohort studies1.However, little is known about the antioxidative activity, bioavaibility and health effect of dietary phenolic acids, such as hydroxycinnamates (e.g. caffeic and chlorogenic acid), components of many plant-derived foods. In this work, we determined an antiradical activity of dietary caffeoylquinic acids, 5-caffeoylquinic acid (5-CQA, trivial name chlorogenic acid, Fluka), 1,3-dicaffeoylquinic acid (1,3-DiCQA, trivial name cynarin), 1,5-dicaffeoylquinic acid (1,5-DiCQA) and caffeic acid
Název v anglickém jazyce
Strong Antiradical activity of Dicaffeoylquinic acids
Popis výsledku anglicky
Recent epidemiological data support a protective effect of vegetables, fruits, tea and wine intake against cancer or cardiovascular diseases. The protective effect can be also attributed to antioxidant polyphenolic compounds, such as flavonoids or phenolic acids, found in the plants in the high amounts. The flavonoids show a strong antioxidant activity in vitro and intake of flavonoids was inversely correlated to coronary heart disease mortality in 3 out of 5 epidemiological prospective cohort studies1.However, little is known about the antioxidative activity, bioavaibility and health effect of dietary phenolic acids, such as hydroxycinnamates (e.g. caffeic and chlorogenic acid), components of many plant-derived foods. In this work, we determined an antiradical activity of dietary caffeoylquinic acids, 5-caffeoylquinic acid (5-CQA, trivial name chlorogenic acid, Fluka), 1,3-dicaffeoylquinic acid (1,3-DiCQA, trivial name cynarin), 1,5-dicaffeoylquinic acid (1,5-DiCQA) and caffeic acid
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA303%2F00%2FD062" target="_blank" >GA303/00/D062: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XVII. Biochemický sjezd - Chemické listy
ISBN
0009-2770
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká společnost pro biochemii a molekulární biologii
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—