Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Strong Antiradical activity of Dicaffeoylquinic acids

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F00%3A00003464" target="_blank" >RIV/00216224:14110/00:00003464 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Strong Antiradical activity of Dicaffeoylquinic acids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Recent epidemiological data support a protective effect of vegetables, fruits, tea and wine intake against cancer or cardiovascular diseases. The protective effect can be also attributed to antioxidant polyphenolic compounds, such as flavonoids or phenolic acids, found in the plants in the high amounts. The flavonoids show a strong antioxidant activity in vitro and intake of flavonoids was inversely correlated to coronary heart disease mortality in 3 out of 5 epidemiological prospective cohort studies1.However, little is known about the antioxidative activity, bioavaibility and health effect of dietary phenolic acids, such as hydroxycinnamates (e.g. caffeic and chlorogenic acid), components of many plant-derived foods. In this work, we determined an antiradical activity of dietary caffeoylquinic acids, 5-caffeoylquinic acid (5-CQA, trivial name chlorogenic acid, Fluka), 1,3-dicaffeoylquinic acid (1,3-DiCQA, trivial name cynarin), 1,5-dicaffeoylquinic acid (1,5-DiCQA) and caffeic acid

  • Název v anglickém jazyce

    Strong Antiradical activity of Dicaffeoylquinic acids

  • Popis výsledku anglicky

    Recent epidemiological data support a protective effect of vegetables, fruits, tea and wine intake against cancer or cardiovascular diseases. The protective effect can be also attributed to antioxidant polyphenolic compounds, such as flavonoids or phenolic acids, found in the plants in the high amounts. The flavonoids show a strong antioxidant activity in vitro and intake of flavonoids was inversely correlated to coronary heart disease mortality in 3 out of 5 epidemiological prospective cohort studies1.However, little is known about the antioxidative activity, bioavaibility and health effect of dietary phenolic acids, such as hydroxycinnamates (e.g. caffeic and chlorogenic acid), components of many plant-derived foods. In this work, we determined an antiradical activity of dietary caffeoylquinic acids, 5-caffeoylquinic acid (5-CQA, trivial name chlorogenic acid, Fluka), 1,3-dicaffeoylquinic acid (1,3-DiCQA, trivial name cynarin), 1,5-dicaffeoylquinic acid (1,5-DiCQA) and caffeic acid

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA303%2F00%2FD062" target="_blank" >GA303/00/D062: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XVII. Biochemický sjezd - Chemické listy

  • ISBN

    0009-2770

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Česká společnost pro biochemii a molekulární biologii

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku