Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení dominantních fenolických kyselin v různých částech rostliny jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F03%3A00005830" target="_blank" >RIV/60460709:41610/03:00005830 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení dominantních fenolických kyselin v různých částech rostliny jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dominantní fenolické kyseliny stanovené v jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson pomocí HPLC byly chlorogenová, 3,5-dikávoylchinová a kávová kyselina. Další fenolické kyseliny jako ferulová a další vázané formy kávové kyseliny byly zastoupeny pouze ve stopovém množství. Fenolické kyseliny byly zastoupeny v jednotlivých orgánech rostliny v tomto sestupném pořadí: kaudexy > listy > stonek > hlízy. Obsah těchto kyselin ve stonku a hlízách byl téměř srovnatelný. Zatímco chlorogenovákyselina byla hlavní složkou kaudexů a hlíz, 3,5-dikávoylchinová kyselina převažovala v listech a jejich prekurzor kávová kyselina ve stonku. Fenolické kyseliny odvozené od skořicové kyseliny jsou dominantními antioxydanty jakonu.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of major polyphenolic acids in different parts of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].

  • Popis výsledku anglicky

    Major phenolic acids determined with HPLC in yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] were chlorogenic acid, 3,5-dicaffeoylquinic acid and caffeic acid. Other phenolic acids such as ferulic acid and other derivatives of caffeic acidwere present only in trace amounts. Phenolic acids contents in yacon organs in decreasing order were caudexes > leaves > stem > tubers. Caudexes significantly differed from other plant organs regarding levels of phenolic acids with the highest phenolcarboxylic amounts. Contents in stem and tubers are nearly comparable. While chlorogenic acid is major constituent in caudexes and tubers, 3,5-dicaffeoylquinic acid prevails in leaves and their precursor caffeic acid in stem. Phenolic acids derived from cinnamic acid contained in yacon are dominant yacon antioxidants.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    I. Mezinárodní seminář "Andské plodiny" v České republice.

  • ISBN

    80-213-1040-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    67-74

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    12. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku