Zastoupení dominantních fenolických kyselin v různých částech rostliny jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F03%3A00005830" target="_blank" >RIV/60460709:41610/03:00005830 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zastoupení dominantních fenolických kyselin v různých částech rostliny jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].
Popis výsledku v původním jazyce
Dominantní fenolické kyseliny stanovené v jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson pomocí HPLC byly chlorogenová, 3,5-dikávoylchinová a kávová kyselina. Další fenolické kyseliny jako ferulová a další vázané formy kávové kyseliny byly zastoupeny pouze ve stopovém množství. Fenolické kyseliny byly zastoupeny v jednotlivých orgánech rostliny v tomto sestupném pořadí: kaudexy > listy > stonek > hlízy. Obsah těchto kyselin ve stonku a hlízách byl téměř srovnatelný. Zatímco chlorogenovákyselina byla hlavní složkou kaudexů a hlíz, 3,5-dikávoylchinová kyselina převažovala v listech a jejich prekurzor kávová kyselina ve stonku. Fenolické kyseliny odvozené od skořicové kyseliny jsou dominantními antioxydanty jakonu.
Název v anglickém jazyce
Content of major polyphenolic acids in different parts of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].
Popis výsledku anglicky
Major phenolic acids determined with HPLC in yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] were chlorogenic acid, 3,5-dicaffeoylquinic acid and caffeic acid. Other phenolic acids such as ferulic acid and other derivatives of caffeic acidwere present only in trace amounts. Phenolic acids contents in yacon organs in decreasing order were caudexes > leaves > stem > tubers. Caudexes significantly differed from other plant organs regarding levels of phenolic acids with the highest phenolcarboxylic amounts. Contents in stem and tubers are nearly comparable. While chlorogenic acid is major constituent in caudexes and tubers, 3,5-dicaffeoylquinic acid prevails in leaves and their precursor caffeic acid in stem. Phenolic acids derived from cinnamic acid contained in yacon are dominant yacon antioxidants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
I. Mezinárodní seminář "Andské plodiny" v České republice.
ISBN
80-213-1040-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
67-74
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
12. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—