Zastoupení dominantních fenolických kyselin v různých částech rostliny jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005428" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005428 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zastoupení dominantních fenolických kyselin v různých částech rostliny jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku v původním jazyce
Dominantní fenolické kyseliny stanovené v jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson pomocí HPLC byly chlorogenová, 3,5-dikávoylchinová a kávová kyselina. Další fenolické kyseliny jako ferulová a další vázané formy kávové kyseliny bylyzastoupeny pouze ve stopovém množství. Fenolické kyseliny byly zastoupeny v jednotlivých orgánech rostliny v tomto sestupném pořadí: kaudexy > listy > stonek > hlízy. Obsah těchto kyselin ve stonku a hlízách byl téměř srovnatelný. Zatímco chlorogenová kyselina byla hlavní složkou kaudexů a hlíz, 3,5-dikávoylchinová kyselina převažovala v listech a jejich prekurzor kávová kyselina ve stonku. Fenolické kyseliny odvozené od skořicové kyseliny jsou dominantními antioxidanty jakonu.
Název v anglickém jazyce
Content of major phenolic acids in different parts of yacon plant [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku anglicky
Major phenolic acids determined with HPLC in yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] were chlorogenic acid, 3,5-dicaffeoylquinic acid and caffeic acid. Other phenolic acids such as ferulic acid and other derivatives of caffeic acidwere present only in trace amounts. Phenolic acids contents in yacon organs in decreasing order were caudexes > leaves > stem > tubers. Caudexes significantly differed from other plant organs regarding levels of phenolic acids with the highest phenolcar boxylic amounts. Contents in stem and tubers are nearly comparable. While chlorogenic acid is major constituent in caudexes and tubers, 3,5-dicaffeoylquinic acid prevails in leaves and their precursor caffeic acid in stem. Phenolic acids derived from cinnamic acid contained in yacon are dominant yacon antioxidants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů: I. mezinárodní seminář "Andské plodiny" v České republice
ISBN
80-213-1040-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
67-74
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
12. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—