Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolkarboxylových kyselin ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005427" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005427 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolkarboxylových kyselin ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku v původním jazyce
Nejvíce zastoupené fenolické kyseliny nalezené v jakonu jsou chlorogenová > 3,5-dikávoylchinová > kávová kyselina. Další fenolické kyseliny, např. ferulová kyselina a další vázané formy kávové kyseliny jsou přítomné pouze ve stopách. Z hlediska zastoupení fenolkarboxylových kyselin lze orgány jakonu srovnat do řady kaudexy > listy > stonek > hlízy. Kaudexy se liší od ostatních orgánů jakonu výrazně vyšším obsahem fenolických kyselin, jejichž obsahy ve stonku a v hlízách jsou téměř srovnatelné. Zatímco vkaudexech a hlízách je nejvíce zastoupenou kyselinou chlorogenová kyselina a v listech 3,5-dikávoylchinová kyselina, ve stonku je to jejich metabolický prekurzor kávová kyselina. Fenolické kyseliny odvozené od skořicové kyseliny, především chlorogenová kyselina a její izomery, jsou významnými antioxidanty jakonu.
Název v anglickém jazyce
Content of polyphenolic antioxidants and phenolcarboxylic aciods in selected organs of yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku anglicky
Major phenolic acids determined with HPLC in yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] were chlorogenic acid, 3,5-dicaffeoylquinic acid and caffeic acid. Other phenolic acids such as ferulic acid and other derivatives of caffeic acidwere present only in trace amounts. Phenolic acids contents in yacon organs in decreasing order were caudexes > leaves > stem > tubers. Caudexes significantly differed from other plant organs regarding levels of phenolic acids with the highest phenolcar boxylic amounts. Contents in stem and tubers are nearly comparable. While chlorogenic acid is major constituent in caudexes and tubers, 3,5-dicaffeoylquinic acid prevails in leaves and their precursor caffeic acid in stem. Phenolic acids derived from cinnamic acid contained in yacon are dominant yacon antioxidants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamíny 2003 - Přírodní antioxidanty a volné radikály
ISBN
80-7194-549-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
89-97
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Univerzita Pardubice
Datum konání akce
15. 9. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—