Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolkarboxylových kyselin ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005427" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005427 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolkarboxylových kyselin ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nejvíce zastoupené fenolické kyseliny nalezené v jakonu jsou chlorogenová > 3,5-dikávoylchinová > kávová kyselina. Další fenolické kyseliny, např. ferulová kyselina a další vázané formy kávové kyseliny jsou přítomné pouze ve stopách. Z hlediska zastoupení fenolkarboxylových kyselin lze orgány jakonu srovnat do řady kaudexy > listy > stonek > hlízy. Kaudexy se liší od ostatních orgánů jakonu výrazně vyšším obsahem fenolických kyselin, jejichž obsahy ve stonku a v hlízách jsou téměř srovnatelné. Zatímco vkaudexech a hlízách je nejvíce zastoupenou kyselinou chlorogenová kyselina a v listech 3,5-dikávoylchinová kyselina, ve stonku je to jejich metabolický prekurzor kávová kyselina. Fenolické kyseliny odvozené od skořicové kyseliny, především chlorogenová kyselina a její izomery, jsou významnými antioxidanty jakonu.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of polyphenolic antioxidants and phenolcarboxylic aciods in selected organs of yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

  • Popis výsledku anglicky

    Major phenolic acids determined with HPLC in yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] were chlorogenic acid, 3,5-dicaffeoylquinic acid and caffeic acid. Other phenolic acids such as ferulic acid and other derivatives of caffeic acidwere present only in trace amounts. Phenolic acids contents in yacon organs in decreasing order were caudexes > leaves > stem > tubers. Caudexes significantly differed from other plant organs regarding levels of phenolic acids with the highest phenolcar boxylic amounts. Contents in stem and tubers are nearly comparable. While chlorogenic acid is major constituent in caudexes and tubers, 3,5-dicaffeoylquinic acid prevails in leaves and their precursor caffeic acid in stem. Phenolic acids derived from cinnamic acid contained in yacon are dominant yacon antioxidants.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamíny 2003 - Přírodní antioxidanty a volné radikály

  • ISBN

    80-7194-549-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    89-97

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Univerzita Pardubice

  • Datum konání akce

    15. 9. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku