Antiradical phenolic compounds from Cynara cardunculus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F00%3A00003561" target="_blank" >RIV/00216224:14110/00:00003561 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antiradical phenolic compounds from Cynara cardunculus
Popis výsledku v původním jazyce
Extracts from artichoke (Cynara scolymus L.) or cardoon (Cynara cardunculus L., Asteraceae), are widely used in phytotherapy as choleretic, hypocholesterolemic and hepatoprotective agents (Kraft, 1997). The cholesterol-lowering effect of artichoke extracts was confirmed by numerous animal experiments and recently by a controlled clinical trial. The possible mechanism of hypocholesterolemic activity involves choleretic action, reduction of cholesterol biosynthesis and inhibition of low density lipoprotein oxidation (Pittler and Ernst, 1998). The antiatherosclerotic and antihepatotoxic activities can be mediated by antioxidative action of the artichoke extract. These activities have been ascribed to the phenolic compounds present in the extract. According to HPLC analysis, the methanol extract of C. cardunculus leaves contained three main phenolic components, 5-caffeoylquinic acid (chlorogenic acid), 1,5-dicaffeoylquinic acid (1,5-DiCQA) and flavonoid luteolin-7-O-glucoside. However, caf
Název v anglickém jazyce
Antiradical phenolic compounds from Cynara cardunculus
Popis výsledku anglicky
Extracts from artichoke (Cynara scolymus L.) or cardoon (Cynara cardunculus L., Asteraceae), are widely used in phytotherapy as choleretic, hypocholesterolemic and hepatoprotective agents (Kraft, 1997). The cholesterol-lowering effect of artichoke extracts was confirmed by numerous animal experiments and recently by a controlled clinical trial. The possible mechanism of hypocholesterolemic activity involves choleretic action, reduction of cholesterol biosynthesis and inhibition of low density lipoprotein oxidation (Pittler and Ernst, 1998). The antiatherosclerotic and antihepatotoxic activities can be mediated by antioxidative action of the artichoke extract. These activities have been ascribed to the phenolic compounds present in the extract. According to HPLC analysis, the methanol extract of C. cardunculus leaves contained three main phenolic components, 5-caffeoylquinic acid (chlorogenic acid), 1,5-dicaffeoylquinic acid (1,5-DiCQA) and flavonoid luteolin-7-O-glucoside. However, caf
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA303%2F00%2FD062" target="_blank" >GA303/00/D062: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
In Polyphenols Communication 2000. XX th International Conference on Polyphenols
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
S.Martens, D.Treutter, G.Forkmann, str.425
Místo vydání
Freising-Weihenstephan, BRD
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—