Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutrient-gene interactions in diabetes - advanced glycation end products (AGEs)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F07%3A00019461" target="_blank" >RIV/00216224:14110/07:00019461 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutrient-gene interactions in diabetes - advanced glycation end products (AGEs)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Complex chemical processes called non-enzymatic glycation and glycoxidation taking place in vivo and analogical chemical interactions between sugars and proteins occurring during thermal processing of food (know to the food chemists long ago thanks to the pioneering studies of Louis Camille Maillard almost a century ago) are one of the interesting examples of potentially harmful interaction between nutrition and disease. Non-enzymatic glycation comprise a series of reactions between sugars, a-oxoaldehydes and other sugar derivatives and proteins finally leading - through the early and intermediate stages - to the formation of heterogeneous moieties collectively called Advanced Glycation End-products (AGEs) possessing a wide range of human medicine-related chemical and biological effects. Large body of evidence support causal involvement of glycoxidation and AGEs in the development and/or progression of diabetes-related pathology as wells as several other diseases.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrient-gene interactions in diabetes - advanced glycation end products (AGEs)

  • Popis výsledku anglicky

    Complex chemical processes called non-enzymatic glycation and glycoxidation taking place in vivo and analogical chemical interactions between sugars and proteins occurring during thermal processing of food (know to the food chemists long ago thanks to the pioneering studies of Louis Camille Maillard almost a century ago) are one of the interesting examples of potentially harmful interaction between nutrition and disease. Non-enzymatic glycation comprise a series of reactions between sugars, a-oxoaldehydes and other sugar derivatives and proteins finally leading - through the early and intermediate stages - to the formation of heterogeneous moieties collectively called Advanced Glycation End-products (AGEs) possessing a wide range of human medicine-related chemical and biological effects. Large body of evidence support causal involvement of glycoxidation and AGEs in the development and/or progression of diabetes-related pathology as wells as several other diseases.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů