Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Diabetic threesome (hyperglycemia, renal function and nutrition) and advanced glycation end products: evidence for the multiple-hit agent?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F08%3A00024130" target="_blank" >RIV/00216224:14110/08:00024130 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Diabetic threesome (hyperglycemia, renal function and nutrition) and advanced glycation end products: evidence for the multiple-hit agent?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Complex chemical processes called non-enzymatic glycation operating in vivo and analogical chemical interactions between sugars and proteins occurring during thermal processing of food (know se Maillard reaction) are one of the interesting examples of potentially harmful interaction between nutrition and disease. Non-enzymatic glycation comprise a series of reactions between sugars, alpha-oxoaldehydes and other sugar derivatives and amino groups of amino acids, peptides and proteins leading to the formation of heterogeneous moieties collectively called Advanced Glycation End-products (AGEs). AGEs possess a wide range of chemical and biological properties and play a role in diabetes-related pathology as wells as in several other diseases. Diabetes is, nevertheless, of main interest for several reasons: (i) chronic hyperglycemia feeds the substrates for the extra- as well as intracellular glycation, (ii) hyperglycaemia-induced oxidative stress accelerates AGE formation in the process of

  • Název v anglickém jazyce

    Diabetic threesome (hyperglycemia, renal function and nutrition) and advanced glycation end products: evidence for the multiple-hit agent?

  • Popis výsledku anglicky

    Complex chemical processes called non-enzymatic glycation operating in vivo and analogical chemical interactions between sugars and proteins occurring during thermal processing of food (know se Maillard reaction) are one of the interesting examples of potentially harmful interaction between nutrition and disease. Non-enzymatic glycation comprise a series of reactions between sugars, alpha-oxoaldehydes and other sugar derivatives and amino groups of amino acids, peptides and proteins leading to the formation of heterogeneous moieties collectively called Advanced Glycation End-products (AGEs). AGEs possess a wide range of chemical and biological properties and play a role in diabetes-related pathology as wells as in several other diseases. Diabetes is, nevertheless, of main interest for several reasons: (i) chronic hyperglycemia feeds the substrates for the extra- as well as intracellular glycation, (ii) hyperglycaemia-induced oxidative stress accelerates AGE formation in the process of

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Proceedings of the Nutrition Society

  • ISSN

    0029-6651

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000253375200008

  • EID výsledku v databázi Scopus