Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tvorba AGE a enzymová aktivita na modelu glykoxidace AST D-frukrosou in vitro

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F05%3A00003537" target="_blank" >RIV/00216208:11150/05:00003537 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11160/05:00007092

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Enzyme Activity and AGE Formation in a Model of AST Glycoxidation by D-fructose in Vitro

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the Non-enzymatic glycation as the chain reaction between reducing sugars and free amino groups of proteins has been shown to correlate with physiological ageing and severity of diabetes. In this paper, the effect of D-fructose as a reactive sugar onaspartate aminotransferase (AST) as a model protein was monitored by measurements of the enzyme activity and formation of fluorescent advanced glycation end products (AGEs). presence of fructose, total fluorescent AGEs concentration was significantly higher since 5th day of incubation compared to control values, respectively. Catalytic activity of AST clearly and quantitatively demonstrated functional changes in the enzyme molecule caused by structural modifications initiated by fructose, while the evaluation of AGE formation and especially that of pentosidine by fluorescence measurement was less reliable.

  • Název v anglickém jazyce

    Enzyme Activity and AGE Formation in a Model of AST Glycoxidation by D-fructose in Vitro

  • Popis výsledku anglicky

    In the Non-enzymatic glycation as the chain reaction between reducing sugars and free amino groups of proteins has been shown to correlate with physiological ageing and severity of diabetes. In this paper, the effect of D-fructose as a reactive sugar onaspartate aminotransferase (AST) as a model protein was monitored by measurements of the enzyme activity and formation of fluorescent advanced glycation end products (AGEs). presence of fructose, total fluorescent AGEs concentration was significantly higher since 5th day of incubation compared to control values, respectively. Catalytic activity of AST clearly and quantitatively demonstrated functional changes in the enzyme molecule caused by structural modifications initiated by fructose, while the evaluation of AGE formation and especially that of pentosidine by fluorescence measurement was less reliable.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LN00B125" target="_blank" >LN00B125: Centrum pro výzkum struktury a mechanismu účinku potenciálních léčiv</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Pharmaceutica

  • ISSN

    1330-0075

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    107-114

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus