Tvorba AGE a enzymová aktivita na modelu glykoxidace AST D-frukrosou in vitro
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F05%3A00003537" target="_blank" >RIV/00216208:11150/05:00003537 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11160/05:00007092
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Enzyme Activity and AGE Formation in a Model of AST Glycoxidation by D-fructose in Vitro
Popis výsledku v původním jazyce
In the Non-enzymatic glycation as the chain reaction between reducing sugars and free amino groups of proteins has been shown to correlate with physiological ageing and severity of diabetes. In this paper, the effect of D-fructose as a reactive sugar onaspartate aminotransferase (AST) as a model protein was monitored by measurements of the enzyme activity and formation of fluorescent advanced glycation end products (AGEs). presence of fructose, total fluorescent AGEs concentration was significantly higher since 5th day of incubation compared to control values, respectively. Catalytic activity of AST clearly and quantitatively demonstrated functional changes in the enzyme molecule caused by structural modifications initiated by fructose, while the evaluation of AGE formation and especially that of pentosidine by fluorescence measurement was less reliable.
Název v anglickém jazyce
Enzyme Activity and AGE Formation in a Model of AST Glycoxidation by D-fructose in Vitro
Popis výsledku anglicky
In the Non-enzymatic glycation as the chain reaction between reducing sugars and free amino groups of proteins has been shown to correlate with physiological ageing and severity of diabetes. In this paper, the effect of D-fructose as a reactive sugar onaspartate aminotransferase (AST) as a model protein was monitored by measurements of the enzyme activity and formation of fluorescent advanced glycation end products (AGEs). presence of fructose, total fluorescent AGEs concentration was significantly higher since 5th day of incubation compared to control values, respectively. Catalytic activity of AST clearly and quantitatively demonstrated functional changes in the enzyme molecule caused by structural modifications initiated by fructose, while the evaluation of AGE formation and especially that of pentosidine by fluorescence measurement was less reliable.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LN00B125" target="_blank" >LN00B125: Centrum pro výzkum struktury a mechanismu účinku potenciálních léčiv</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Pharmaceutica
ISSN
1330-0075
e-ISSN
—
Svazek periodika
55
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
HR - Chorvatská republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
107-114
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—