Vliv polyfenolického extraktu z matolin odrůd André a Modrý Portugal na aktivitu jaterního isoenzymu CYP1A2
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F07%3A00020487" target="_blank" >RIV/00216224:14110/07:00020487 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME
Popis výsledku v původním jazyce
The enzymatic system of cytochrome P 450 (CYP450) is one of the most important enzymatic systems participating in drug metabolism. Both, the induction and inhibition of specific CYP450 isoenzymes are important in terms of the efficacy or toxicity of drugs that are substrates for this system. Within the genetic polymorphism as an essential definition of activity of CYP450 many other factors influence liver oxidative metabolism (i.e. age, sex, administered drugs, diseases). Nutrition state, components ofdiet and exposure to chemical elements belongs to the most important exogenous ones. Polyphenolic compounds are biologically active substances with many protective effects. As well as other components of diet polyphenols can also influence the activity of liver CYP450 and can interfere with administered drugs metabolized by hepatic isoenzymes of CYP450. The aim of our present study was to investigate the influence of polyphenolic extract from grape byproducts and hypercholesterolemic die
Název v anglickém jazyce
THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME
Popis výsledku anglicky
The enzymatic system of cytochrome P 450 (CYP450) is one of the most important enzymatic systems participating in drug metabolism. Both, the induction and inhibition of specific CYP450 isoenzymes are important in terms of the efficacy or toxicity of drugs that are substrates for this system. Within the genetic polymorphism as an essential definition of activity of CYP450 many other factors influence liver oxidative metabolism (i.e. age, sex, administered drugs, diseases). Nutrition state, components ofdiet and exposure to chemical elements belongs to the most important exogenous ones. Polyphenolic compounds are biologically active substances with many protective effects. As well as other components of diet polyphenols can also influence the activity of liver CYP450 and can interfere with administered drugs metabolized by hepatic isoenzymes of CYP450. The aim of our present study was to investigate the influence of polyphenolic extract from grape byproducts and hypercholesterolemic die
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Biomedical Papers
ISSN
1213-8118
e-ISSN
—
Svazek periodika
151
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
109
Strana od-do
104-105
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—