Vliv trans-resveratrolu a kvercetinu na aktivitu CYP1A2 u potkana
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F08%3A00025115" target="_blank" >RIV/00216224:14110/08:00025115 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv trans-resveratrolu a kvercetinu na aktivitu CYP1A2 u potkana
Popis výsledku v původním jazyce
Polyfenolické látky, které jsou obsaženy prakticky ve všech rostlinách, a tedy i ve vinné révě a z ní připravovaném révovém víně, vykazují u člověka celou řadu protektivních biologických účinků. V předkládané práci jsme sledovali vliv polyfenolů (trans-resveratrol, kvercetin) a pohlaví na metabolickou aktivitu enzymatického systému cytochromu P450 u potkana. Cytochrom P450 (CYP450) je jedním z hlavních biotransformačních enzymatických systémů. Podílí se na metabolismu řady endo- i exogenních substrátů včetně léčiv. Aktivita CYP450 je závislá na mnoha faktorech a může být měněna vlivem xenobiotik. V naší práci jsme sledovali na modelu izolovaných perfundovaných jater aktivitu izoformy 1A2, která je spojována s přeměnou prokarcinogenních a promutagenníchlátek na aktivní formy. Zjistili jsme vyšší metabolickou aktivitu izoformy 1A2 u samic než u samců. Samotný trans-resveratrol neměl na aktivitu CYP1A2 vliv, ale zesiloval mezipohlavní rozdíly v metabolizaci. Po aplikaci kvercetinu jsme z
Název v anglickém jazyce
The Influence of Trans-resveratrol and Quercetin on the Activity of CYP1A2 in Rat
Popis výsledku anglicky
Polyphenolic compounds are widely distributed among plants and are present also in wine grapes and wine. We determined the influence of polyphenols (trans-resveratrol, quercetin) and sex on the activity of cytochrome P450 in rats. Cytochrome P450 (CYP450) is one of the most important enzymatic systems of biotransformation. Its activity is influenced by many endo- as well as exogenous factors. In our experiment we studied on the model of perfused rat liver the activity of 1A2 isoenzyme, which is being linked with the activation of promutagenes and procarcinogenes. Our results confirmed different metabolic acivity between males and females. Female rats metabolized faster through CYP1A2. Trans-resveratrol didn't influence the activity of CYP1A2, but it enhanced intersexual differences. Based on our results we suggest, that quercetin is an inhibitor of CYP1A2 isoenzyme.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
00-00
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000266082000011
EID výsledku v databázi Scopus
—