Pohled na plýtvání potravinami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F14%3A00077602" target="_blank" >RIV/00216224:14110/14:00077602 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pohled na plýtvání potravinami
Popis výsledku v původním jazyce
Studie FAO naznačuje, že zhruba jedna třetina z potravin vyrobených pro lidskou spotřebu je globálně nevyužitá, což představuje asi 1,3 miliardy tun ročně. Potravinami se plýtvá v celém dodavatelském řetězci, od počáteční zemědělské produkce až po finální spotřebu v domácnostech či jednotlivců. Světová populace by do roku 2050 měla činit zhruba 9 miliard obyvatel. Aby množství potravin toto navýšení pokrylo, je třeba, aby se zemědělská produkce zvýšila. Současně s tímto řešením je však potřeba bojovat proti potravinovým ztrátám a plýtvání potravinami, protože zvýšení produkce potravin stačit nemusí a přírodní zdroje nejsou bezedné. prioritou by však vždy měla zůstat potravinová bezpečnost. S potravinami je třeba nakládat takovým způsobem, abychom negativně neovlivnili jejich bezpečnost a poživatelnost, ale vždy i s ohledem na přírodu, která nám potraviny poskytuje.
Název v anglickém jazyce
Look at food losses
Popis výsledku anglicky
A study of the FAO indicates that approximately one third of food made for human consumption is globally unused, which counts to 1.3 billion tons a year. Food is wasted throughout the whole supply chain - from the initial agricultural production to the final consumption in households or individuals. The world population is estimated to be 9 bilion by 2050. To ensure that there is enough food to cover this increase, it is nessary for agricultural production, in spite of decreasing sources and climate changes, to be increased. Simultaneously it is important to fight against food losses and food waste since the increase of food production does not have to be sufficient and natural sources are not bottomless. The priority should, howeever, always be food safety. Food must be treated in the way not to negatively influence their safety and adibility, but also with respect to nature, which provides us with the food.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
153-155
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—