Food preference for milk and dairy products
Popis výsledku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/15:43873054
Výsledek na webu
DOI - Digital Object Identifier
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Food preference for milk and dairy products
Popis výsledku v původním jazyce
Milk and dairy products constitute an important source of energy and nutrients for humans. Food preferences may significantly influence the actual consumption (and thus nutrition) of people at the population level. The objective of the present large-scale survey was to specify current preferences for milk and dairy products with regard to age and gender. The study was conducted across the Moravia region, Czech Republic, on a sample of 451 individuals divided into 4 age groups: children, adolescents, young adults, and elderly people. A graphic scale questionnaire was administered, with respondents rating their degree of preference for each food item by drawing a mark on a 35 mm line. Out of the 115 items in the questionnaire, 11 items represented dairyproducts. Data was analysed by means of a general linear model using IBM SPSS Statistics software. Preference for milk was lower in the elderly group than the other groups (p<0.01).
Název v anglickém jazyce
Food preference for milk and dairy products
Popis výsledku anglicky
Milk and dairy products constitute an important source of energy and nutrients for humans. Food preferences may significantly influence the actual consumption (and thus nutrition) of people at the population level. The objective of the present large-scale survey was to specify current preferences for milk and dairy products with regard to age and gender. The study was conducted across the Moravia region, Czech Republic, on a sample of 451 individuals divided into 4 age groups: children, adolescents, young adults, and elderly people. A graphic scale questionnaire was administered, with respondents rating their degree of preference for each food item by drawing a mark on a 35 mm line. Out of the 115 items in the questionnaire, 11 items represented dairyproducts. Data was analysed by means of a general linear model using IBM SPSS Statistics software. Preference for milk was lower in the elderly group than the other groups (p<0.01).
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
83
Číslo periodika v rámci svazku
Supplementum 10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"S41"-"S44"
Kód UT WoS článku
000354505500007
EID výsledku v databázi Scopus
—
Základní informace
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
FM - Hygiena
Rok uplatnění
2015