Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravinová pyramida v praxi u pacientů se stomií

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F15%3A00083904" target="_blank" >RIV/00216224:14110/15:00083904 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potravinová pyramida v praxi u pacientů se stomií

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pacienti se zavedenou stomií mají odlišné anatomické poměry ve střevě a musí dodržovat jistá stravovací pravidla. Mléko, mléčné výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina mohou být pro ně hůře snášeny, ale z hlediska přínosu pro organismus je jejich pravidelnákonzumace doporučená. V práci byla porovnávána konzumace těchto potravin u pacientů se stomií a u kontrolního souboru zdravých lidí. K zjišťování dat byl použit dotazník o výživových zvyklostech a 24 hodinový recall. Výsledky: Konzumace mléka, mléčnýchvýrobků a ovoce, zeleniny byla vyšší u stomiků, zastoupení luštěnin v jídelníčku bylo vyšší v kontrolním souboru.

  • Název v anglickém jazyce

    Food pyramid for patients with a stoma in practice

  • Popis výsledku anglicky

    Patients with stoma have different anatomical conditions in the intestine and must follow certain dietary rules. Milk, dairy products, legumes, fruits and vegetables can be worse tolerated for them, but for contributing of their regular consumption for the body are recommended. The authors compared the consumption of these foods in patients with a stoma and a control group of healthy people. Specially constructed questionaire about dietary habits and 24 ? hours recall were used for data collecting. Results: The consumption of milk, dairy products and fruits, vegetables was higher in a patients with stoma, presence of legumes in the diet was higher in the control group.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    74-76

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus