Potravinová pyramida v praxi u pacientů se stomií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F15%3A00083904" target="_blank" >RIV/00216224:14110/15:00083904 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinová pyramida v praxi u pacientů se stomií
Popis výsledku v původním jazyce
Pacienti se zavedenou stomií mají odlišné anatomické poměry ve střevě a musí dodržovat jistá stravovací pravidla. Mléko, mléčné výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina mohou být pro ně hůře snášeny, ale z hlediska přínosu pro organismus je jejich pravidelnákonzumace doporučená. V práci byla porovnávána konzumace těchto potravin u pacientů se stomií a u kontrolního souboru zdravých lidí. K zjišťování dat byl použit dotazník o výživových zvyklostech a 24 hodinový recall. Výsledky: Konzumace mléka, mléčnýchvýrobků a ovoce, zeleniny byla vyšší u stomiků, zastoupení luštěnin v jídelníčku bylo vyšší v kontrolním souboru.
Název v anglickém jazyce
Food pyramid for patients with a stoma in practice
Popis výsledku anglicky
Patients with stoma have different anatomical conditions in the intestine and must follow certain dietary rules. Milk, dairy products, legumes, fruits and vegetables can be worse tolerated for them, but for contributing of their regular consumption for the body are recommended. The authors compared the consumption of these foods in patients with a stoma and a control group of healthy people. Specially constructed questionaire about dietary habits and 24 ? hours recall were used for data collecting. Results: The consumption of milk, dairy products and fruits, vegetables was higher in a patients with stoma, presence of legumes in the diet was higher in the control group.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
74-76
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—