Health safety issues of synthetic food colorants
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F15%3A00084083" target="_blank" >RIV/00216224:14110/15:00084083 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16370/15:43873471
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.yrtph.2015.09.026" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.yrtph.2015.09.026</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.yrtph.2015.09.026" target="_blank" >10.1016/j.yrtph.2015.09.026</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Health safety issues of synthetic food colorants
Popis výsledku v původním jazyce
Increasing attention has been recently paid to the toxicity of additives used in food. The European Parliament and the Council published the REGULATION (EC) No. 1333/2008 on food additives establishing that the toxicity of food additives evaluated before20th January 2009 must be re-evaluated by European Food Safety Authority (EFSA). The aim of this review is to survey current knowledge specifically on the toxicity issues of synthetic food colorants using official reports published by the EFSA and otheravailable studies published since the respective report. Synthetic colorants described are Tartrazine, Quinoline Yellow, Sunset Yellow, Azorubine, Ponceau 4R, Erythrosine, Allura Red, Patent Blue, Indigo Carmine, Brilliant Blue FCF, Green S, Brilliant Black and Brown HT. Moreover, a summary of evidence on possible detrimental effects of colorant mixes on children's behaviour is provided and future research directions are outlined.
Název v anglickém jazyce
Health safety issues of synthetic food colorants
Popis výsledku anglicky
Increasing attention has been recently paid to the toxicity of additives used in food. The European Parliament and the Council published the REGULATION (EC) No. 1333/2008 on food additives establishing that the toxicity of food additives evaluated before20th January 2009 must be re-evaluated by European Food Safety Authority (EFSA). The aim of this review is to survey current knowledge specifically on the toxicity issues of synthetic food colorants using official reports published by the EFSA and otheravailable studies published since the respective report. Synthetic colorants described are Tartrazine, Quinoline Yellow, Sunset Yellow, Azorubine, Ponceau 4R, Erythrosine, Allura Red, Patent Blue, Indigo Carmine, Brilliant Blue FCF, Green S, Brilliant Black and Brown HT. Moreover, a summary of evidence on possible detrimental effects of colorant mixes on children's behaviour is provided and future research directions are outlined.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Regulatory Toxicology and Pharmacology
ISSN
0273-2300
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
914-922
Kód UT WoS článku
000367279400030
EID výsledku v databázi Scopus
—