Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F20%3A00116358" target="_blank" >RIV/00216224:14110/20:00116358 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2020/Alergie_3_2020/Alergie_3_2020_krobot.pdf" target="_blank" >http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2020/Alergie_3_2020/Alergie_3_2020_krobot.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Základním terapeutickým nástrojem v případě potravinových alergií je eliminační dieta. Vyloučení některých skupin potravin však může pro pacienta znamenat vysoké nutriční riziko s ohledem na snížení přívodu některých živin, zejména mikronutrientů. Tomuto riziku lze předejít spoluprací s nutričním terapeutem. Ten se může podílet na diagnostice, sběru antropometrických dat a zejména na edukaci pacienta v oblastech sestavení bezpečné a plnohodnotné diety, rizikových potravin či čtení potravinových obalů. Zároveň může pomocí nutričního softwaru zhodnotit přívod mikronutrientů a případně doporučit suplementaci. Spolupráce alergologa a nutričního terapeuta však v českém prostředí není běžná. Proto Česká asociace nutričních terapeutů a Pracovní skupina potravinové alergie připravuje standard, který by měl zajistit všem pacientům s potravinovou alergií adekvátní nutriční péči.

  • Název v anglickém jazyce

    The role of a dietitian in the therapy of food allergies

  • Popis výsledku anglicky

    The essential means of food allergy therapy is the elimination diet. However, the exclusion of some food groups could pose a nutrition risk to the patient, mainly in terms of a limited intake of micronutrients. This can be prevented by cooperating with a dietitian. The dietitian can take part in diagnosis, anthropometrical data collection and mainly in the education of the patient in terms of safe and nutritionally adequate diet, risky foods, or food labelling. The dietitian can also use a nutrition software to assess the intake of micronutrients. However, the liaison of allergists and dietitians is not frequent in Czech Republic. For this reason, the Czech Association of Dietitians, together with the Food Allergy Workgroup, is currently working on a guideline in an effort to guarantee an adequate nutrition care for all the food allergy patients.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Alergie

  • ISSN

    1212-3536

  • e-ISSN

    1212-687X

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    197-199

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus