Jíst hmyz neznamená okusovat brouka!
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F22%3A00125380" target="_blank" >RIV/00216224:14110/22:00125380 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-1-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-1-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jíst hmyz neznamená okusovat brouka!
Popis výsledku v původním jazyce
Jedlý hmyz se konzumoval již v prehistorické době, avšak dnes je jeho pojídání opředeno neofobií, strachem z nových potravin. Proto mohou být přijímány potraviny, ve kterých hmyz na první pohled není vidět, což v dnešní době není problém. Na trhu se můžeme setkat s různorodou škálou výrobků obsahujících jedlý hmyz, například si lze zakoupit slané krekry, proteinové tyčinky, proteinový nápoj, těstoviny, sušený hmyz a další. Také je možné v kuchyni využít při vaření a pečení prášek z hmyzu, který se vyrábí zejména z cvrčka domácího, neboť právě ten se zdá být z hlediska nutričního profilu vhodným kandidátem.
Název v anglickém jazyce
Eating insects doesn't mean nibbling on bugs!
Popis výsledku anglicky
Edible insects were eaten in prehistoric times, but today their eating is shrouded in neophobia, the fear of new foods. Therefore, foods in which insects are not visible at first sight may be accepted, which is not a problem nowadays. On the market we can find a variety of products containing edible insects, for example, we can buy saltine crackers, protein bars, protein drink, pasta, dried insects and others. It is also possible to use insect powder in the kitchen for cooking and baking, especially from the house cricket, which seems to be a good candidate in terms of its nutritional profile.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
4-5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—