Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Acceptance of Insects as Part of Food by Consumers in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910193" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910193 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Acceptance of Insects as Part of Food by Consumers in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Insects are considered a promising source of sustainably-produced protein-rich foods. Western culture attitude towards the value of edible insects dramatically changed in the past 20 years. Even in the Czech Republic the interest in Entomophagy is growing. The cultural centre in Mšec in the Czech Republic held public events. 164 visitors came within two days. Visitors heard a lecture about five breeding species of edible insects and then tasted the dishes with these insects. There were those species: Tenebrio molitor, Zophobasatratus, Locustamigratoria, Apismellifera, Gryllusassimillis. Respondents evaluated the taste of insects, the smell, the crunchiness and softness of insects in food, the succulence of insects, the visibility of insect bodies in food, the difficulty of treatment and the difficulty of breeding. The research showed that respondents chose Apis mellifera and Gryllusassimillis as insects with the best flavours and aroma. Other results showed the suitability of individual insect species to Entomophagy needs in the Czech Republic. Research has also shown how to handle insects in the food that the consumer is the most accepted. Based on these results, we concluded that edible insects could be accepted by consumers as part of food in the Czech Republic.

  • Název v anglickém jazyce

    The Acceptance of Insects as Part of Food by Consumers in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Insects are considered a promising source of sustainably-produced protein-rich foods. Western culture attitude towards the value of edible insects dramatically changed in the past 20 years. Even in the Czech Republic the interest in Entomophagy is growing. The cultural centre in Mšec in the Czech Republic held public events. 164 visitors came within two days. Visitors heard a lecture about five breeding species of edible insects and then tasted the dishes with these insects. There were those species: Tenebrio molitor, Zophobasatratus, Locustamigratoria, Apismellifera, Gryllusassimillis. Respondents evaluated the taste of insects, the smell, the crunchiness and softness of insects in food, the succulence of insects, the visibility of insect bodies in food, the difficulty of treatment and the difficulty of breeding. The research showed that respondents chose Apis mellifera and Gryllusassimillis as insects with the best flavours and aroma. Other results showed the suitability of individual insect species to Entomophagy needs in the Czech Republic. Research has also shown how to handle insects in the food that the consumer is the most accepted. Based on these results, we concluded that edible insects could be accepted by consumers as part of food in the Czech Republic.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2016: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-443-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    687-692

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 11. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000392968500122