Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hmyz jako potravina v České republice - nutriční hodnota, legislativní rámec, zájem veřenosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00169241" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00169241 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hmyz jako potravina v České republice - nutriční hodnota, legislativní rámec, zájem veřenosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Během poslední dekády rapidně vzrostl zájem o entomofágii ve vyspělých zemích celého světa, včetně Evropy a České republiky. V důsledku toho narůstá potřeba najít možnosti a cesty, jak zařadit hmyz do jídelníčku člověka v podmínkách České republiky. V rámci tohoto tématu byly vyčleněny čtyři oblasti zájmu: aspekty sběru volně žijícího hmyzu z přírody pro účely entomofágie, přijatelnost hmyzu jako potraviny pro české občany, zhodnocení nutriční hodnoty hmyzu a možností využití hmyzu jako funkční potraviny, a legislativní podmínky pro chov a distribuci jedlého hmyzu v České republice. Dosavadní pozorování, rozhovory a analýzy vedly k následujícím závěrům: v podmínkách České republiky není možné sbírat volně žijící hmyz. Indexy stability životního prostředí, jako je například index biologické rozmanitosti, vykazují zhoršující se trend. Respondenti obecně myšlenku konzumace hmyzu přijímají kladně, preferují však takové potraviny, v nichž hmyz není vidět pouhým okem. Hmyz má potenciál k vyu

  • Název v anglickém jazyce

    Insect as food in Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    During the last decade interest in entomophagy had increased rapidly in developed countries all around the world, including Europe and Czech Republic. This caused growing need to find ways and possibilities, how to include insect to human consumption inthe area of Czech Republic. Concerning this topic we dealed with four issues: Aspects of collecting freely living insect from nature for entomophagy purposes, acceptability of insect as food for Czech people, nutrition value of insect and possibilities of using insect as functional food, and legislative conditions for breeding and distribution of edible insect in the Czech Republic. Up to now observations, interviews and analyses led into following conclusions: It is not possible to collect freely living insect under the conditions of Czech Republic. Environmental indexes, such as biodiversity index, tended to disvalue. Interview respondents are in general agreeable with the idea of eating insect, but they would prefer food, in which th

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-453-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    674-682

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    24. 11. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    341786800084