Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pražené larvy, zákusky z červů: Entomofagie jako kulturní tabu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11210%2F21%3A10438142" target="_blank" >RIV/00216208:11210/21:10438142 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=C7mgJaVQNU" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=C7mgJaVQNU</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pražené larvy, zákusky z červů: Entomofagie jako kulturní tabu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ačkoli konzumace hmyzu je nedílnou součástí dějin lidstva a v mnoha kulturách je praktikována dodnes, zejména v evropském kulturním okruhu je entomofagie zatížena negativními konotacemi a spojována se smrtí, rozkladem a nemocemi, a na pojídání hmyzu se vztahují potravinová tabu. Přesto i zde se v posledních letech objevují snahy o využívání hmyzu coby zdroje potravy, a to v rovině vědecké i praktické: na jedné straně vznikají studie popisující technickou a logistickou stránku věci, na druhé straně se experimentuje s reálným využitím hmyzu ve výrobě potravin. Ty bývají prezentovány coby exkluzivní zboží, zatím cílící na zájemce s vyšším zájmem o ekologii a zdravý životní styl. Pokud se má hmyz nicméně stát širší součástí jídelníčku, je třeba brát v potaz faktory nejen biologické a ekologické, ale také kulturní: Silný odpor vůči entomofagii je do značné míry naučený. Vzniká během socializace a enkulturace, podporuje sociální kohezi a podílí se na vytváření a udržování individuální a kolektivní identity. Pocit odporu vůči hmyzu je pevně ukotven v základu pohledu na svět a představuje významnou, zdánlivě nepřekonatelnou psychologickou hranici.

  • Název v anglickém jazyce

    Roasted Larvae, Desserts from Mealworms: Entomophagy as a Cultural Taboo

  • Popis výsledku anglicky

    Entomophagy, or eating insects, has been present through major part of human evolution, and is still in practice in various cultures around the world. In Western societies, however, entomophagy is viewed negatively and associated with death, decay and disease, and is the subject of food taboos. Despite that, there have been efforts in recent years to bring forward the idea of insects as a source of food, both on a theoretical and practical level: on one hand, there are studies dealing with the technology and logistics, on the other, practical experiments are being done in creating new foods using insects. This food is then presented as a highend commodity, aimed at those invested in ecology and healthy lifestyle. However, if entomophagy is to reach broader ranges of society, it is necessary to take into account not only the above mentioned aspects, but also the cultural ones: Strong antipathy towards entomophagy is to a large extent a learnt behaviour. It solidifies during the process of socialization and enculturation, strengthens social cohesion and fosters the recreation and sustenance of individual and collective identity. The feelings of disgust are tightly woven into the ways of perceiving the world, and represent a firm, seemingly impenetrable psychological boundary.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50404 - Anthropology, ethnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    The Journal of Culture

  • ISSN

    2336-7849

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    62-69

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus