Pražené larvy, zákusky z červů: Entomofagie jako kulturní tabu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11210%2F21%3A10438142" target="_blank" >RIV/00216208:11210/21:10438142 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=C7mgJaVQNU" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=C7mgJaVQNU</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pražené larvy, zákusky z červů: Entomofagie jako kulturní tabu
Popis výsledku v původním jazyce
Ačkoli konzumace hmyzu je nedílnou součástí dějin lidstva a v mnoha kulturách je praktikována dodnes, zejména v evropském kulturním okruhu je entomofagie zatížena negativními konotacemi a spojována se smrtí, rozkladem a nemocemi, a na pojídání hmyzu se vztahují potravinová tabu. Přesto i zde se v posledních letech objevují snahy o využívání hmyzu coby zdroje potravy, a to v rovině vědecké i praktické: na jedné straně vznikají studie popisující technickou a logistickou stránku věci, na druhé straně se experimentuje s reálným využitím hmyzu ve výrobě potravin. Ty bývají prezentovány coby exkluzivní zboží, zatím cílící na zájemce s vyšším zájmem o ekologii a zdravý životní styl. Pokud se má hmyz nicméně stát širší součástí jídelníčku, je třeba brát v potaz faktory nejen biologické a ekologické, ale také kulturní: Silný odpor vůči entomofagii je do značné míry naučený. Vzniká během socializace a enkulturace, podporuje sociální kohezi a podílí se na vytváření a udržování individuální a kolektivní identity. Pocit odporu vůči hmyzu je pevně ukotven v základu pohledu na svět a představuje významnou, zdánlivě nepřekonatelnou psychologickou hranici.
Název v anglickém jazyce
Roasted Larvae, Desserts from Mealworms: Entomophagy as a Cultural Taboo
Popis výsledku anglicky
Entomophagy, or eating insects, has been present through major part of human evolution, and is still in practice in various cultures around the world. In Western societies, however, entomophagy is viewed negatively and associated with death, decay and disease, and is the subject of food taboos. Despite that, there have been efforts in recent years to bring forward the idea of insects as a source of food, both on a theoretical and practical level: on one hand, there are studies dealing with the technology and logistics, on the other, practical experiments are being done in creating new foods using insects. This food is then presented as a highend commodity, aimed at those invested in ecology and healthy lifestyle. However, if entomophagy is to reach broader ranges of society, it is necessary to take into account not only the above mentioned aspects, but also the cultural ones: Strong antipathy towards entomophagy is to a large extent a learnt behaviour. It solidifies during the process of socialization and enculturation, strengthens social cohesion and fosters the recreation and sustenance of individual and collective identity. The feelings of disgust are tightly woven into the ways of perceiving the world, and represent a firm, seemingly impenetrable psychological boundary.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
50404 - Anthropology, ethnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
The Journal of Culture
ISSN
2336-7849
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
62-69
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—