Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F24%3A00135455" target="_blank" >RIV/00216224:14110/24:00135455 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování
Popis výsledku v původním jazyce
Zařízení školního stravování je pro naprostou většinu dětí a dospívajících místem, které navštíví alespoň jednou denně. Bez ohledu na spokojenost by měli mít jistotu toho, že pokrmy, které dostanou, jsou pro ně bezpečné a zdravotně nezávadné. To, co je pro jednoho bezpečné, však může být pro druhého v extrémním případě až život ohrožující. Řeč je o strávnících, kteří školu sice navštěvují společně se svými vrstevníky, ale ve společném stravování jim brání onemocnění, které vyžaduje dietní úpravu stravy. Bez pomoci zařízení školního stravování a ochoty personálu připravit dietní pokrm, či ohřát z domu donesený, se tito strávníci mohou dostat do situace, kdy si nemohou zajistit stravu. Problém nastává v případě, kdy rodiče potřebují, aby dítě docházelo do školní družiny, nebo mají odpolední vyučování, či zájmové kroužky. Kromě zmíněného dochází nepřítomností na obědě k vyloučení z kolektivu třídy. Tento dokument by tak měl sloužit jako příručka, která provede každé zařízení školního stravování přípravou a praktickým provedením dietního stravování, dotkne se nejdůležitějších témat a pomůže s praktickými aspekty přípravy dietní stravy.
Název v anglickém jazyce
Methodology for the provision of dietary food in school meals
Popis výsledku anglicky
School catering facilities are for the vast majority of children and adolescents a place they visit at least once a day. Regardless of satisfaction they should feel confident that the food they receive is suitable for them safe and wholesome for them. However, what is safe for one can be life-threatening in the extreme for another. The speech is of boarders who attend school with their peers, but are prevented from eating together by an illness that requires dietary dietary modifications. Without the help of the school catering facilities and the willingness of staff to prepare a dietary meal, or to reheat a meal brought from home, these boarders may find themselves in a situation where they cannot provide their own meals. The problem occurs when parents need their child to attend school or have afternoon classes or after-school clubs. In addition to the above, absence from lunch results in exclusion from the class. This document should thus serve as a guide to guide each school catering establishments through the preparation and practical implementation of a dietary food service, touching on the most important topics and helping with practical aspects of dietary food preparation.
Klasifikace
Druh
N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
n/a
Číslo předpisu
n/a
Technické parametry
n/a
Ekonomické parametry
n/a
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů