Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Connecting Foodways : Cultural Entanglement in Inner Asia

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14210%2F21%3A00123285" target="_blank" >RIV/00216224:14210/21:00123285 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.25205/978-5-4437-1268-0-102-109" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.25205/978-5-4437-1268-0-102-109</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.25205/978-5-4437-1268-0-102-109" target="_blank" >10.25205/978-5-4437-1268-0-102-109</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Connecting Foodways : Cultural Entanglement in Inner Asia

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper deals with the cultural aspects of foods and beverages in Inner Asia with focus on the Tibetan cultural realm. I argue that everyday foods illustrate cultural identity: Food(s) are vehicles for expressing culture. In fact, food is the base of every society and food and at the same time it is a tool to communicate ideas, values, identities, and attitudes. Being aware that Tibetan cuisine represents a combination of influences from China, Central Asia, Mongolia, India, and Nepal, for instance, I am questioning according to what criteria do the Tibetans qualify a foodstuff or a dish as “traditional” or even “unique”. I will, hence, validate the framework that food can produce control and coercion in both the political and social spheres.

  • Název v anglickém jazyce

    Connecting Foodways : Cultural Entanglement in Inner Asia

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with the cultural aspects of foods and beverages in Inner Asia with focus on the Tibetan cultural realm. I argue that everyday foods illustrate cultural identity: Food(s) are vehicles for expressing culture. In fact, food is the base of every society and food and at the same time it is a tool to communicate ideas, values, identities, and attitudes. Being aware that Tibetan cuisine represents a combination of influences from China, Central Asia, Mongolia, India, and Nepal, for instance, I am questioning according to what criteria do the Tibetans qualify a foodstuff or a dish as “traditional” or even “unique”. I will, hence, validate the framework that food can produce control and coercion in both the political and social spheres.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60500 - Other Humanities and the Arts

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 4th International Scientific Conference “Current issues in the study of history, foreign relations and culture of Asian countries

  • ISBN

    9785443712680

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    102-109

  • Název nakladatele

    Novosibirsk State University

  • Místo vydání

    Novosibirsk

  • Místo konání akce

    Novosibirsk

  • Datum konání akce

    1. 1. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku