Connecting Foodways : Cultural Entanglement in Inner Asia
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14210%2F21%3A00123285" target="_blank" >RIV/00216224:14210/21:00123285 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.25205/978-5-4437-1268-0-102-109" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.25205/978-5-4437-1268-0-102-109</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.25205/978-5-4437-1268-0-102-109" target="_blank" >10.25205/978-5-4437-1268-0-102-109</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Connecting Foodways : Cultural Entanglement in Inner Asia
Popis výsledku v původním jazyce
The paper deals with the cultural aspects of foods and beverages in Inner Asia with focus on the Tibetan cultural realm. I argue that everyday foods illustrate cultural identity: Food(s) are vehicles for expressing culture. In fact, food is the base of every society and food and at the same time it is a tool to communicate ideas, values, identities, and attitudes. Being aware that Tibetan cuisine represents a combination of influences from China, Central Asia, Mongolia, India, and Nepal, for instance, I am questioning according to what criteria do the Tibetans qualify a foodstuff or a dish as “traditional” or even “unique”. I will, hence, validate the framework that food can produce control and coercion in both the political and social spheres.
Název v anglickém jazyce
Connecting Foodways : Cultural Entanglement in Inner Asia
Popis výsledku anglicky
The paper deals with the cultural aspects of foods and beverages in Inner Asia with focus on the Tibetan cultural realm. I argue that everyday foods illustrate cultural identity: Food(s) are vehicles for expressing culture. In fact, food is the base of every society and food and at the same time it is a tool to communicate ideas, values, identities, and attitudes. Being aware that Tibetan cuisine represents a combination of influences from China, Central Asia, Mongolia, India, and Nepal, for instance, I am questioning according to what criteria do the Tibetans qualify a foodstuff or a dish as “traditional” or even “unique”. I will, hence, validate the framework that food can produce control and coercion in both the political and social spheres.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
60500 - Other Humanities and the Arts
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 4th International Scientific Conference “Current issues in the study of history, foreign relations and culture of Asian countries
ISBN
9785443712680
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
102-109
Název nakladatele
Novosibirsk State University
Místo vydání
Novosibirsk
Místo konání akce
Novosibirsk
Datum konání akce
1. 1. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—