Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14230%2F19%3A00110563" target="_blank" >RIV/00216224:14230/19:00110563 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.e-psycholog.eu/clanek/340" target="_blank" >https://www.e-psycholog.eu/clanek/340</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.29364/epsy.340" target="_blank" >10.29364/epsy.340</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie je replikací experimentu, který přinesl podporu pro hypotézu, že lidé představující si konzumaci jídla sní následně méně jídla než lidé, kteří si konzumaci jídla nepředstavovali. Replikace byla provedena na vzorku 77 vysokoškolských studentů, kteří byli náhodně rozděleni do tří skupin podle různých druhů imaginace. V porovnání s replikovanou studií byl pro analýzy použit větší zkoumaný soubor, byla ověřována úspěšnost manipulace s nezávislou proměnnou a zkoumaným osobám za účast ve výzkumu nebyla nabízena žádná odměna. Na rozdíl od replikované studie nebyl zaznamenán statisticky významný vliv druhu imaginace konzumace jídla na jeho pozdější skutečnou konzumaci. Výsledky nepodporují výsledky původního experimentu a ukazují, že původní výsledky mohly být jen důsledkem náhody. Jsou potřeba další replikace, aby bylo zřejmé, zda je efekt imaginace konzumace na zkonzumované množství jídla skutečný.

  • Název v anglickém jazyce

    How imagination influences consummation: The more you think about it, the less you eat

  • Popis výsledku anglicky

    Extended English abstract. Introduction. The study is a replication of an experiment that has supported a hypothesis that people imagining a consumption of food before its real consumption eat less food than without the prior imagination (first experiment from Morwedge et al., 2010). Method. The sample consisted of 77 Czech university students who were randomly assigned into three groups varying by amount of imagined objects being consumed (inserting 33 coins into machine and consuming 0 chocolate lentils / inserting 30 coins and consuming 3 lentils / inserting 0 coins and consuming 33 lentils). The design was almost the same as in the replicated study. Compared to the original study, the manipulation check was done and no compensation has been offered to the participants. Results. Only marginal and insignificant effect of imagined consumption on the consecutive real consumption has been found (ANOVA: F(2, 74) = 1,29, p = 0,281, omega-squared = 0,01). The control of satiety and the control of liking of chocolate lentils did not change the result significantly. Therefore, the analysis did not support the result of the original study. However, the analysis also did not have sufficient power to provide evidence against the effect. Conclusion. The effect found in the original study, as well as unsuccessful replication, might be caused by chance. Another replication with higher test power is necessary to be able to assess whether the effect of imagination on food consumption is real.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50101 - Psychology (including human - machine relations)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    E-psychologie

  • ISSN

    1802-8853

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    1-12

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus