Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14230%2F19%3A00110563" target="_blank" >RIV/00216224:14230/19:00110563 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.e-psycholog.eu/clanek/340" target="_blank" >https://www.e-psycholog.eu/clanek/340</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.29364/epsy.340" target="_blank" >10.29364/epsy.340</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme
Popis výsledku v původním jazyce
Studie je replikací experimentu, který přinesl podporu pro hypotézu, že lidé představující si konzumaci jídla sní následně méně jídla než lidé, kteří si konzumaci jídla nepředstavovali. Replikace byla provedena na vzorku 77 vysokoškolských studentů, kteří byli náhodně rozděleni do tří skupin podle různých druhů imaginace. V porovnání s replikovanou studií byl pro analýzy použit větší zkoumaný soubor, byla ověřována úspěšnost manipulace s nezávislou proměnnou a zkoumaným osobám za účast ve výzkumu nebyla nabízena žádná odměna. Na rozdíl od replikované studie nebyl zaznamenán statisticky významný vliv druhu imaginace konzumace jídla na jeho pozdější skutečnou konzumaci. Výsledky nepodporují výsledky původního experimentu a ukazují, že původní výsledky mohly být jen důsledkem náhody. Jsou potřeba další replikace, aby bylo zřejmé, zda je efekt imaginace konzumace na zkonzumované množství jídla skutečný.
Název v anglickém jazyce
How imagination influences consummation: The more you think about it, the less you eat
Popis výsledku anglicky
Extended English abstract. Introduction. The study is a replication of an experiment that has supported a hypothesis that people imagining a consumption of food before its real consumption eat less food than without the prior imagination (first experiment from Morwedge et al., 2010). Method. The sample consisted of 77 Czech university students who were randomly assigned into three groups varying by amount of imagined objects being consumed (inserting 33 coins into machine and consuming 0 chocolate lentils / inserting 30 coins and consuming 3 lentils / inserting 0 coins and consuming 33 lentils). The design was almost the same as in the replicated study. Compared to the original study, the manipulation check was done and no compensation has been offered to the participants. Results. Only marginal and insignificant effect of imagined consumption on the consecutive real consumption has been found (ANOVA: F(2, 74) = 1,29, p = 0,281, omega-squared = 0,01). The control of satiety and the control of liking of chocolate lentils did not change the result significantly. Therefore, the analysis did not support the result of the original study. However, the analysis also did not have sufficient power to provide evidence against the effect. Conclusion. The effect found in the original study, as well as unsuccessful replication, might be caused by chance. Another replication with higher test power is necessary to be able to assess whether the effect of imagination on food consumption is real.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
50101 - Psychology (including human - machine relations)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
E-psychologie
ISSN
1802-8853
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
1-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—