Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Krajina k ochutnání

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14230%2F20%3A00117713" target="_blank" >RIV/00216224:14230/20:00117713 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://envigogika.cuni.cz/index.php/Envigogika/article/view/609" target="_blank" >https://envigogika.cuni.cz/index.php/Envigogika/article/view/609</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.14712/18023061.2020.15.1" target="_blank" >10.14712/18023061.2020.15.1</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Krajina k ochutnání

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Téma regionální kuchyně a léčitelství je v článku diskutováno z hlediska možných způsobů zajištění potravy z místních zdrojů a samozásobitelství. Jde o formu, která oproti globálnímu potravinářskému průmyslu méně zatěžuje životní prostředí. Lokální potravinové zdroje tradičně úzce souvisí s regionální kuchyní a léčitelstvím. Autorka se v tomto kontextu věnuje planým léčivým a jedlým rostlinám. Vychází z historicky doložených zpráv o využívání planě rostoucích rostlin na území České republiky, a pokouší se mapovat souvislosti mezi člověkem a jeho prostředím, které se projevují znalostmi o samotných rostlinách i způsobech jejich využití. Zájem o plané rostliny se dnes opět vrací díky environmentálním akcentům, a to z hledika nutnosti péče o krajinu v širších souvislostech.

  • Název v anglickém jazyce

    Landscape to taste

  • Popis výsledku anglicky

    Recently, the theme of regional cuisine and healing is again relevant, especially in the context of local foods and self-sufficiency. Securing food from local sources is less harmful to the environment compared to the global food industry. The sources of local food are traditionally related to regional cuisine and medicine. In this context, the article deals with wild medicinal plants and wild edible plants. The author works with historically documented sources that map the occurrence of wild plants on the Czech territory; on this basis she outlines relationships between man and his environment. These relationships are manifested in the knowledge of plants and ways they are used. Interest in wild plants is revitalised today thanks to environmental accents and the need to care for the landscape.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50404 - Anthropology, ethnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Envigogika

  • ISSN

    1802-3061

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1-6

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus