Stanovení volného a celkového oxidu siřičitého ve vzorcích vína optickou emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem a technikou generování par
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F05%3A00012777" target="_blank" >RIV/00216224:14310/05:00012777 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of free and total sulphur dioxide in wine samples by vapour generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry
Popis výsledku v původním jazyce
Sulphur dioxide is used as a preservative and stabilizer in wine production preventing must and final product from undesired biochemical processes. Concentration of sulphur dioxide is restricted by national regulations. There are two main forms of sulphur dioxide in wine: free (inorganic forms) and bound (fixed to organic compounds like aldehydes). Iodometric titration method is commonly employed for determination of SO2 concentration (either by direct titration or using pre-separation by distillation)or other alternative techniques are used. In this work inductively coupled plasma - optical emission spectrometry with vapour generator was applied for determination of free and total SO2 in wine. Gaseous SO2 is released from the sample by means of addition of acid and swept into the ICP by argon stream. Intensity of sulphur atomic emission lines is measured in vacuum UV region. For determination of total SO2 hydrolysis of bound forms by sodium hydroxide precedes. Concentrations of acid
Název v anglickém jazyce
Determination of free and total sulphur dioxide in wine samples by vapour generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry
Popis výsledku anglicky
Sulphur dioxide is used as a preservative and stabilizer in wine production preventing must and final product from undesired biochemical processes. Concentration of sulphur dioxide is restricted by national regulations. There are two main forms of sulphur dioxide in wine: free (inorganic forms) and bound (fixed to organic compounds like aldehydes). Iodometric titration method is commonly employed for determination of SO2 concentration (either by direct titration or using pre-separation by distillation)or other alternative techniques are used. In this work inductively coupled plasma - optical emission spectrometry with vapour generator was applied for determination of free and total SO2 in wine. Gaseous SO2 is released from the sample by means of addition of acid and swept into the ICP by argon stream. Intensity of sulphur atomic emission lines is measured in vacuum UV region. For determination of total SO2 hydrolysis of bound forms by sodium hydroxide precedes. Concentrations of acid
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP203%2F03%2FD018" target="_blank" >GP203/03/D018: Spojení techniky generování méně běžných těkavých sloučenin s optickou emisní spektrometrií pro stanovení některých prvků a specií</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Analytical and Bioanalytical Chemistry
ISSN
1618-2642
e-ISSN
—
Svazek periodika
383/2005
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
483-488
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—