Izolace DNA z kultur bakterií pomocí zjednodušeného postupu (vysolování chloridem sodným)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F07%3A00022632" target="_blank" >RIV/00216224:14310/07:00022632 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izolace DNA z kultur bakterií pomocí zjednodušeného postupu (vysolování chloridem sodným)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo studovat vliv různých koncentrací chloridu sodného na množství izolované genomové DNA z hrubých lyzátů (HL) buněk rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Kvalita izolované DNA byla ověřena pomocí rodově specifické PCR. Dále byl studován vliv různých postupů izolace DNA (fenolová extrakce, vysolování 6 M NaCl, purifikace pomocí magnetického nosiče P(HEMA-co-GMA) a magnetického silikagelového nosiče) na tvorbu RAPD a rep-PCR profilů. Navržený postup umožňuje rychlou metodu izolace DNA bez použití toxických látek.
Název v anglickém jazyce
DNA isolation from bacterial cultures using a simplified procedure (salting-out by sodium chloride)
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to study the influence of different NaCl concentrations on the amount of DNA isolated from crude cell lysates of genus Lactobacillus and Bifidobacterium. The quality of isolated DNA was proved using genus specific PCR. The saltingout procedure is quick methods of DNA isolation without use of toxic substances. Next, the influence of different procedures of DNA isolation ((phenol extraction, salting out using 6 M NaCl, purification using magnetic carriers P(HEMA-co-EDMA) and silica)) on RAPD and rep-PCR profiles was studied.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58097" target="_blank" >1G58097: Molekulárně-genetické metody pro identifikaci probiotických bakterií lidského původu s vhodnými technologickými a hygienicko-zdravotními vlastnostmi pro výrobu funkčních potravin.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XI. Setkání biochemiků a molekulárních biologů
ISBN
978-80-210-4234-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
72-72
Název nakladatele
Masarykova univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
31. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—