Disperzní interakce determinují velkou termální stabilitu proteinu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F07%3A00022789" target="_blank" >RIV/00216224:14310/07:00022789 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61388963:_____/07:00091972
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Dispersive interactions govern strong thermal stability of a protein
Popis výsledku v původním jazyce
Rubredoxin from the hyperthermophile Pyrococcus furiosus (Pf Rd) is an extremely thermostable protein, which makes it an attractive subject of protein folding and stability studies. A fundamental question arises of what the reason for such extreme stability is and how it can be elucidated from a complex set of inter-atomic interactions. We addressed this issue first theoretically through a computational analysis of the hydrophobic core of the protein and its mutants including the interactions taking place inside the core. Here we show that a single mutation of one phenylalanine's residues inside the protein's hydrophobic core results in a dramatic decrease in its thermal stability. The calculated unfolding Gibbs energy as well as the stabilisation energy differences between a few core residues follow the same trend as the melting temperature of protein variants determined experimentally by microcalorimetry measurements. NMR experiments have shown that the only part of the protein affec
Název v anglickém jazyce
Dispersive interactions govern strong thermal stability of a protein
Popis výsledku anglicky
Rubredoxin from the hyperthermophile Pyrococcus furiosus (Pf Rd) is an extremely thermostable protein, which makes it an attractive subject of protein folding and stability studies. A fundamental question arises of what the reason for such extreme stability is and how it can be elucidated from a complex set of inter-atomic interactions. We addressed this issue first theoretically through a computational analysis of the hydrophobic core of the protein and its mutants including the interactions taking place inside the core. Here we show that a single mutation of one phenylalanine's residues inside the protein's hydrophobic core results in a dramatic decrease in its thermal stability. The calculated unfolding Gibbs energy as well as the stabilisation energy differences between a few core residues follow the same trend as the melting temperature of protein variants determined experimentally by microcalorimetry measurements. NMR experiments have shown that the only part of the protein affec
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemistry- A European Journal
ISSN
0947-6539
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
32
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
9022
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—