Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tyramine production of technological important strains of Lactobacillus, Lactococcus and Streptococcus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F09%3A00036625" target="_blank" >RIV/00216224:14310/09:00036625 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/09:63508105

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Tyramine production of technological important strains of Lactobacillus, Lactococcus and Streptococcus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this paper was to study the biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) production of selected technological important lactic acid bacteria (strains of the genera Lactococcus, Lactobacillusand Streptococcus). Three methods (ion-exchange chromatography (IEC), PCR and cultivation method with pH indicator) were used. Within the 39 strains of lactic acid bacteria tested, the production of tyramine (formed by tyrosine decarboxylase) was detected in eight strains (3 strains of Lactococcus lactis subsp. lactis, three strains of Lactococcus lactis subsp. cremoris, 1 strain of Streptococcus thermophilus and 1 strain of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus). The other tested biogenic amineswere not detected. Cultivation in decarboxylation broth seems to be the least accurate method for the detection of biogenic amines due to enhanced risk of false-positive reactions.

  • Název v anglickém jazyce

    Tyramine production of technological important strains of Lactobacillus, Lactococcus and Streptococcus

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper was to study the biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) production of selected technological important lactic acid bacteria (strains of the genera Lactococcus, Lactobacillusand Streptococcus). Three methods (ion-exchange chromatography (IEC), PCR and cultivation method with pH indicator) were used. Within the 39 strains of lactic acid bacteria tested, the production of tyramine (formed by tyrosine decarboxylase) was detected in eight strains (3 strains of Lactococcus lactis subsp. lactis, three strains of Lactococcus lactis subsp. cremoris, 1 strain of Streptococcus thermophilus and 1 strain of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus). The other tested biogenic amineswere not detected. Cultivation in decarboxylation broth seems to be the least accurate method for the detection of biogenic amines due to enhanced risk of false-positive reactions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2009

  • Číslo periodika v rámci svazku

    229

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus