Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biogenic amine production by nonstarter strains of Lactobacillus curvatus and Lactobacillus paracasei in the model system of Dutch-type cheese

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520477" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520477 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643818306285" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643818306285</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.07.045" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2018.07.045</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biogenic amine production by nonstarter strains of Lactobacillus curvatus and Lactobacillus paracasei in the model system of Dutch-type cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of the study was to assess the development of the biogenic amine content in model cheese samples individually inoculated with two biogenic amine producing non-starter lactic acid bacteria strains of Lactobacillus curvatus subsp. curvatus (DEPE T3 and DEPE T36) and two biogenic amine producing non-starter lactic acid bacteria strains of Lactobacillus paracasei (DEPE T51 and DEPE T52) over the course of a 90 day storage period (10 ± 1 °C). During the entire ripening period, the dominant biogenic amine was tyramine. After just two months of ripening, tyramine concentration 167 mg/kg was detected in the model cheeses with the DEPE T3 strain (moreover a total biogenic amine concentration was 220 mg/kg), whilst in the case of the DEPE T36 strain it was even 211 mg/kg of tyramine (sum of biogenic amine was 302 mg/kg). In the samples with the added DEPE T51 and DEPE T52 strains, tyramine concentration after 90 days of ripening almost reached the level of 50 mg/kg.

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amine production by nonstarter strains of Lactobacillus curvatus and Lactobacillus paracasei in the model system of Dutch-type cheese

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the study was to assess the development of the biogenic amine content in model cheese samples individually inoculated with two biogenic amine producing non-starter lactic acid bacteria strains of Lactobacillus curvatus subsp. curvatus (DEPE T3 and DEPE T36) and two biogenic amine producing non-starter lactic acid bacteria strains of Lactobacillus paracasei (DEPE T51 and DEPE T52) over the course of a 90 day storage period (10 ± 1 °C). During the entire ripening period, the dominant biogenic amine was tyramine. After just two months of ripening, tyramine concentration 167 mg/kg was detected in the model cheeses with the DEPE T3 strain (moreover a total biogenic amine concentration was 220 mg/kg), whilst in the case of the DEPE T36 strain it was even 211 mg/kg of tyramine (sum of biogenic amine was 302 mg/kg). In the samples with the added DEPE T51 and DEPE T52 strains, tyramine concentration after 90 days of ripening almost reached the level of 50 mg/kg.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT- Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    97

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    730-735

  • Kód UT WoS článku

    000445715600101

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85051106267