Biogenic amine production by Lactococcus lactis subsp. cremoris strains in the model system of Dutch-type cheese
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43874328" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43874328 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/16:N0000029
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814615010900" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814615010900</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.07.069" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2015.07.069</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biogenic amine production by Lactococcus lactis subsp. cremoris strains in the model system of Dutch-type cheese
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to compare the biogenic amine production of two starter strains of Lactococcus lactis subsp. cremoris (strains from the Culture Collection of Dairy Microorganisms - CCDM 824 and CCDM 946) with decarboxylase positive activity in a model system of Dutch-type cheese during a 90-day ripening period at 10 oC. During ripening, biogenic amine and free amino acid content, microbiological characteristics and proximate chemical properties were observed. By the end of the ripening period, the putrescine content in both samples with the addition of the biogenic amine producing strain almost evened out and the concentration of putrescine was >800 mg/kg. The amount of tyramine in the cheeses with the addition of the strain of CCDM 824 approached the limit of 400 mg/kg by the end of ripening. In the cheeses with the addition of the strain of CCDM 946 it even exceeded 500 mg/kg. In the control samples, the amount of biogenic amines was insignificant.
Název v anglickém jazyce
Biogenic amine production by Lactococcus lactis subsp. cremoris strains in the model system of Dutch-type cheese
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to compare the biogenic amine production of two starter strains of Lactococcus lactis subsp. cremoris (strains from the Culture Collection of Dairy Microorganisms - CCDM 824 and CCDM 946) with decarboxylase positive activity in a model system of Dutch-type cheese during a 90-day ripening period at 10 oC. During ripening, biogenic amine and free amino acid content, microbiological characteristics and proximate chemical properties were observed. By the end of the ripening period, the putrescine content in both samples with the addition of the biogenic amine producing strain almost evened out and the concentration of putrescine was >800 mg/kg. The amount of tyramine in the cheeses with the addition of the strain of CCDM 824 approached the limit of 400 mg/kg by the end of ripening. In the cheeses with the addition of the strain of CCDM 946 it even exceeded 500 mg/kg. In the control samples, the amount of biogenic amines was insignificant.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
194
Číslo periodika v rámci svazku
Neuveden
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
68-75
Kód UT WoS článku
000364248900010
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84939441791