Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biogenic amine production by Lactococcus lactis subsp. cremoris strains in the model system of Dutch-type cheese

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43874328" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43874328 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/16:N0000029

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814615010900" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814615010900</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.07.069" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2015.07.069</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biogenic amine production by Lactococcus lactis subsp. cremoris strains in the model system of Dutch-type cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to compare the biogenic amine production of two starter strains of Lactococcus lactis subsp. cremoris (strains from the Culture Collection of Dairy Microorganisms - CCDM 824 and CCDM 946) with decarboxylase positive activity in a model system of Dutch-type cheese during a 90-day ripening period at 10 oC. During ripening, biogenic amine and free amino acid content, microbiological characteristics and proximate chemical properties were observed. By the end of the ripening period, the putrescine content in both samples with the addition of the biogenic amine producing strain almost evened out and the concentration of putrescine was >800 mg/kg. The amount of tyramine in the cheeses with the addition of the strain of CCDM 824 approached the limit of 400 mg/kg by the end of ripening. In the cheeses with the addition of the strain of CCDM 946 it even exceeded 500 mg/kg. In the control samples, the amount of biogenic amines was insignificant.

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amine production by Lactococcus lactis subsp. cremoris strains in the model system of Dutch-type cheese

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to compare the biogenic amine production of two starter strains of Lactococcus lactis subsp. cremoris (strains from the Culture Collection of Dairy Microorganisms - CCDM 824 and CCDM 946) with decarboxylase positive activity in a model system of Dutch-type cheese during a 90-day ripening period at 10 oC. During ripening, biogenic amine and free amino acid content, microbiological characteristics and proximate chemical properties were observed. By the end of the ripening period, the putrescine content in both samples with the addition of the biogenic amine producing strain almost evened out and the concentration of putrescine was >800 mg/kg. The amount of tyramine in the cheeses with the addition of the strain of CCDM 824 approached the limit of 400 mg/kg by the end of ripening. In the cheeses with the addition of the strain of CCDM 946 it even exceeded 500 mg/kg. In the control samples, the amount of biogenic amines was insignificant.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    194

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    68-75

  • Kód UT WoS článku

    000364248900010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84939441791