Ribotyping and biotyping of Lactobacillus helveticus from the koumiss.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F10%3A00043390" target="_blank" >RIV/00216224:14310/10:00043390 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Ribotyping and biotyping of Lactobacillus helveticus from the koumiss.
Popis výsledku v původním jazyce
Lactobacillus helveticus, a homofermentative thermophilic lactobacillus commonly occurring in cheeses, has been isolated as the prevailing species in natural koumiss in this work. The species identification of six studied L. helveticus strains was basedon rep-PCR fingerprinting with (GTG)5 primer. Biotyping (API 50CH kit, conventional tests) shown phenotypic heterogeneity among isolates and enabled the identification to the genus Lactobacillus only. Ribotyping with restriction enzyme EcoRI yielded a strain - specific restriction patterns and allowed good strain differentiation. Despite the low number of strains analyzed, the ribotype data showed certain heterogeneity, that seemed to be not only strain dependent, but also related to the source of isolates. We concluded that analyzed isolates from koumiss represent a new ecovar, L. helveticus ecovar Koumiss.
Název v anglickém jazyce
Ribotyping and biotyping of Lactobacillus helveticus from the koumiss.
Popis výsledku anglicky
Lactobacillus helveticus, a homofermentative thermophilic lactobacillus commonly occurring in cheeses, has been isolated as the prevailing species in natural koumiss in this work. The species identification of six studied L. helveticus strains was basedon rep-PCR fingerprinting with (GTG)5 primer. Biotyping (API 50CH kit, conventional tests) shown phenotypic heterogeneity among isolates and enabled the identification to the genus Lactobacillus only. Ribotyping with restriction enzyme EcoRI yielded a strain - specific restriction patterns and allowed good strain differentiation. Despite the low number of strains analyzed, the ribotype data showed certain heterogeneity, that seemed to be not only strain dependent, but also related to the source of isolates. We concluded that analyzed isolates from koumiss represent a new ecovar, L. helveticus ecovar Koumiss.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08068" target="_blank" >2B08068: Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Food Research Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Svazek periodika
230
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000274385400009
EID výsledku v databázi Scopus
—