Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ribotyping of Lactobacillus helveticus from the Koumiss

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F05%3A00012625" target="_blank" >RIV/00216224:14310/05:00012625 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ribotyping of Lactobacillus helveticus from the Koumiss

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The lactic acid bacteria (LAB) are very important components of the formation of milk products. Lactobacillus helveticus, a homofermentative thermophilic LAB largely presented in cheeses, has been found to be the prevalent species in natural koumiss. A collection of six L. helveticus strains supplemented with reference cultures was studied for its phenotypic characters, as well as for genotyping. Biotyping (API 50CH kit, tube tests) confirmed that isolates belong to the genus Lactobacillus, but it was not suitable for identification to the species level. A phenotypic heterogeneity among L. helveticus isolates was observed, mainly in acid formation from sugars. Ribotyping (EcoRI, DNA probe complementary to 16S and 23S rRNA) yielded a variety of restriction patterns and allowed good strain differentiation. Obtained ribotypes of analyzed isolates gave unique band patterns with no relationship to the selected reference cultures.

  • Název v anglickém jazyce

    Ribotyping of Lactobacillus helveticus from the Koumiss

  • Popis výsledku anglicky

    The lactic acid bacteria (LAB) are very important components of the formation of milk products. Lactobacillus helveticus, a homofermentative thermophilic LAB largely presented in cheeses, has been found to be the prevalent species in natural koumiss. A collection of six L. helveticus strains supplemented with reference cultures was studied for its phenotypic characters, as well as for genotyping. Biotyping (API 50CH kit, tube tests) confirmed that isolates belong to the genus Lactobacillus, but it was not suitable for identification to the species level. A phenotypic heterogeneity among L. helveticus isolates was observed, mainly in acid formation from sugars. Ribotyping (EcoRI, DNA probe complementary to 16S and 23S rRNA) yielded a variety of restriction patterns and allowed good strain differentiation. Obtained ribotypes of analyzed isolates gave unique band patterns with no relationship to the selected reference cultures.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP204%2F02%2FD099" target="_blank" >GP204/02/D099: Knihovna ribotypizačních profilů typových kultur bakterií</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů