Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Odyssey of Bioactive Compounds in Avocado (Persea americana) and Their Health Benefits

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F19%3A00113393" target="_blank" >RIV/00216224:14310/19:00113393 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826385/" target="_blank" >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826385/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/antiox8100426" target="_blank" >10.3390/antiox8100426</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Odyssey of Bioactive Compounds in Avocado (Persea americana) and Their Health Benefits

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Persea americana, commonly known as avocado, has recently gained substantial popularity and is often marketed as a "superfood" because of its unique nutritional composition, antioxidant content, and biochemical profile. However, the term "superfood" can be vague and misleading, as it is often associated with unrealistic health claims. This review draws a comprehensive summary and assessment of research performed in the last few decades to understand the nutritional and therapeutic properties of avocado and its bioactive compounds. In particular, studies reporting the major metabolites of avocado, their antioxidant as well as bioavailability and pharmacokinetic properties, are summarized and assessed. Furthermore, the potential of avocado in novel drug discovery for the prevention and treatment of cancer, microbial, inflammatory, diabetes, and cardiovascular diseases is highlighted. This review also proposes several interesting future directions for avocado research.

  • Název v anglickém jazyce

    The Odyssey of Bioactive Compounds in Avocado (Persea americana) and Their Health Benefits

  • Popis výsledku anglicky

    Persea americana, commonly known as avocado, has recently gained substantial popularity and is often marketed as a "superfood" because of its unique nutritional composition, antioxidant content, and biochemical profile. However, the term "superfood" can be vague and misleading, as it is often associated with unrealistic health claims. This review draws a comprehensive summary and assessment of research performed in the last few decades to understand the nutritional and therapeutic properties of avocado and its bioactive compounds. In particular, studies reporting the major metabolites of avocado, their antioxidant as well as bioavailability and pharmacokinetic properties, are summarized and assessed. Furthermore, the potential of avocado in novel drug discovery for the prevention and treatment of cancer, microbial, inflammatory, diabetes, and cardiovascular diseases is highlighted. This review also proposes several interesting future directions for avocado research.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    ANTIOXIDANTS

  • ISSN

    2076-3921

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    53

  • Strana od-do

    1-53

  • Kód UT WoS článku

    000500759900009

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85073453951