Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Making good’s buffers good for freezing: The acidity changes and their elimination via mixing with sodium phosphate

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F21%3A00118798" target="_blank" >RIV/00216224:14310/21:00118798 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.120128" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.120128</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.120128" target="_blank" >10.1016/j.ijpharm.2020.120128</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Making good’s buffers good for freezing: The acidity changes and their elimination via mixing with sodium phosphate

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Solutions of three Good’s buffers (HEPES, MOPS, and MES), both pure and mixed with sodium phosphate buffers (Na-P), are investigated in terms of the freezing-induced acidity changes in their operational pH ranges. The Good’s buffers have the tendency to basify upon freezing and, more intensively, at lower pHs. The acidity varies most prominently in MES, where the change may reach the value of two. Importantly, the Good’s buffers are shown to mitigate the strong acidification in the Na-P buffer. Diverse concentrations of the Good’s buffers are added to cancel out the strong, freezing-induced acidity drop in 50 mM Na-P that markedly contributes to the solution’s acidity; the relevant values are 3 mM HEPES, 10 mM MOPS, and 80 mM MES. These buffer blends are therefore proposed to be applied in maintaining approximately the acidity of solutions even after the freezing process and, as such, should limit the stresses for frozen chemicals and biochemicals.

  • Název v anglickém jazyce

    Making good’s buffers good for freezing: The acidity changes and their elimination via mixing with sodium phosphate

  • Popis výsledku anglicky

    Solutions of three Good’s buffers (HEPES, MOPS, and MES), both pure and mixed with sodium phosphate buffers (Na-P), are investigated in terms of the freezing-induced acidity changes in their operational pH ranges. The Good’s buffers have the tendency to basify upon freezing and, more intensively, at lower pHs. The acidity varies most prominently in MES, where the change may reach the value of two. Importantly, the Good’s buffers are shown to mitigate the strong acidification in the Na-P buffer. Diverse concentrations of the Good’s buffers are added to cancel out the strong, freezing-induced acidity drop in 50 mM Na-P that markedly contributes to the solution’s acidity; the relevant values are 3 mM HEPES, 10 mM MOPS, and 80 mM MES. These buffer blends are therefore proposed to be applied in maintaining approximately the acidity of solutions even after the freezing process and, as such, should limit the stresses for frozen chemicals and biochemicals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10403 - Physical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA19-08239S" target="_blank" >GA19-08239S: Spektroskopie a mikroskopie chemických látek v ledu pro environmentální a farmaceutické účely</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Pharmaceutics

  • ISSN

    0378-5173

  • e-ISSN

    1873-3476

  • Svazek periodika

    593

  • Číslo periodika v rámci svazku

    January 2021

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1-9

  • Kód UT WoS článku

    000604746700025

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85097792145