EFFECT OF SORGHUM SILAGE IN DIET OF DAIRY COWS ON EIGHTEEN-CARBON FATTY ACIDS IN MILK FAT.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F24%3A00139781" target="_blank" >RIV/00216224:14310/24:00139781 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://nutrinet.mendelu.cz/wcd/w-rek-nutrinet/nutrinet-2024/nutrinet-2024.pdf" target="_blank" >https://nutrinet.mendelu.cz/wcd/w-rek-nutrinet/nutrinet-2024/nutrinet-2024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-994-5-0136" target="_blank" >10.11118/978-80-7509-994-5-0136</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
EFFECT OF SORGHUM SILAGE IN DIET OF DAIRY COWS ON EIGHTEEN-CARBON FATTY ACIDS IN MILK FAT.
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to evaluate the effect of inclusion of sorghum silage into dairy cow diets on the eighteen-carbon fatty acids (FA) in milk fat. The on-farm experiment was carried out on mid-lactating Czech Fleckvieh cows and was divided into two periods. In the first period cows were fed a total mixed ration (TMR) based on maize silage and grass haylage (Control) while in the second period grass haylage was partially replaced by sorghum silage (Sorghum). The FA profiles were analysed using gas chromatography with flame ionization detection. The total content of C18 acids was on average 34.6% of all FAs in Sorghum and 29.4% in Control. A higher content of stearic, oleic, linoleic and α-linolenic acid was found in Sorghum compared to Control. The inclusion of sorghum silage into the ration had a positive effect on the content of polyunsaturated FAs and n-3 FAs.
Název v anglickém jazyce
EFFECT OF SORGHUM SILAGE IN DIET OF DAIRY COWS ON EIGHTEEN-CARBON FATTY ACIDS IN MILK FAT.
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the effect of inclusion of sorghum silage into dairy cow diets on the eighteen-carbon fatty acids (FA) in milk fat. The on-farm experiment was carried out on mid-lactating Czech Fleckvieh cows and was divided into two periods. In the first period cows were fed a total mixed ration (TMR) based on maize silage and grass haylage (Control) while in the second period grass haylage was partially replaced by sorghum silage (Sorghum). The FA profiles were analysed using gas chromatography with flame ionization detection. The total content of C18 acids was on average 34.6% of all FAs in Sorghum and 29.4% in Control. A higher content of stearic, oleic, linoleic and α-linolenic acid was found in Sorghum compared to Control. The inclusion of sorghum silage into the ration had a positive effect on the content of polyunsaturated FAs and n-3 FAs.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010251" target="_blank" >QK22010251: Inovace pěstební technologie čiroku pro využití ve výživě přežvýkavců jako adaptační opatření vedoucí ke stabilizaci produkce objemných krmiv v podmínkách měnícího se klimatu ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
NutriNET 2024, Proceedings of reviewed scientific papers
ISBN
9788075099945
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
136-151
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova Univerzita v Brně
Datum konání akce
4. 9. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—