OBSAH ZINKU V HLAVNÍCH CHODECH OBĚDŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY VE VYŠKOVĚ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14510%2F13%3A00073040" target="_blank" >RIV/00216224:14510/13:00073040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
OBSAH ZINKU V HLAVNÍCH CHODECH OBĚDŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY VE VYŠKOVĚ
Popis výsledku v původním jazyce
V předložené práci byl stanovován obsah zinku ve 13-ti hlavních sestavách pokrmů odebraných z jídelny Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově. Tyto sestavy pokrmů byly podrobeny chemické analýze v Ústředním vojenském zdravotním ústavu v ČeskýchBudějovicích a dále u nich byla provedena teoretická kalkulace obsahu minerálních látek, v této části práce zinku. Podle chemické analýzy byl nejvyšší obsah zinku stanoven v sestavě pokrmů: pečené kuře, rýže, okurkový salát, zatímco nejmenší obsah zinkubyl stanoven v sestavě pokrmů: smažený květák, bramborové hranolky a tatarská omáčka. Porovnáním výsledků chemické analýzy a teoretických kalkulací bylo zjištěno, že tyto metody je možno mezi sebou nahrazovat jednu druhou, neboť výsledky získané oběma výše uvedenými metodami se od sebe výrazně neliší. Podle teorie, že polední jídlo by mělo obsahovat 50 % doporučené denní dávky všech makronutrientů i mikronutrientů by optimální dávka zinku pro dospělou osobu na oběd činila 6 ? 7,5 mg.
Název v anglickém jazyce
DETERMINANTION OF ZINC IN DISHES FROM THE CANTEEN OF MILITARY UNIVERSITY IN VYŠKOV IN THE CZECH REPUBLIC
Popis výsledku anglicky
In the thesis the content of zinc of thirteen dishes obtained in Military University of Ground Forces in Vyškov was defined by means of the chemical analysis and theoretical calculation. According to the chemical analysis, the biggest amount of zinc wasproven in the following set of dishes: roast chicken with rice and cucumber salad, while the smallest amount of zinc contained set of dishes: fried cauliflower, french chips and tatar sauce. Having compared the results of the chemical analysis and of thetheoretical calculation, we realized that it is possible to compare these two methods because their results are not different. Based on theory that midday meal presents 50% of recommended day intake of all nutrients and minerals, it should be the optimum intake of zinc for adult person in ordinary food configuration 6 ? 7,5 mg. These requirements subserve only the set of dishes Fried cheese, french chips, tartar sauce.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Problematika výživových zvyklostí I
ISBN
9788021061637
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
104-115
Počet stran knihy
153
Název nakladatele
Masarykova univerzita
Místo vydání
Brno
Kód UT WoS kapitoly
—