Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

OBSAH ZINKU V HLAVNÍCH CHODECH OBĚDŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY VE VYŠKOVĚ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14510%2F13%3A00073040" target="_blank" >RIV/00216224:14510/13:00073040 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    OBSAH ZINKU V HLAVNÍCH CHODECH OBĚDŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY VE VYŠKOVĚ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V předložené práci byl stanovován obsah zinku ve 13-ti hlavních sestavách pokrmů odebraných z jídelny Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově. Tyto sestavy pokrmů byly podrobeny chemické analýze v Ústředním vojenském zdravotním ústavu v ČeskýchBudějovicích a dále u nich byla provedena teoretická kalkulace obsahu minerálních látek, v této části práce zinku. Podle chemické analýzy byl nejvyšší obsah zinku stanoven v sestavě pokrmů: pečené kuře, rýže, okurkový salát, zatímco nejmenší obsah zinkubyl stanoven v sestavě pokrmů: smažený květák, bramborové hranolky a tatarská omáčka. Porovnáním výsledků chemické analýzy a teoretických kalkulací bylo zjištěno, že tyto metody je možno mezi sebou nahrazovat jednu druhou, neboť výsledky získané oběma výše uvedenými metodami se od sebe výrazně neliší. Podle teorie, že polední jídlo by mělo obsahovat 50 % doporučené denní dávky všech makronutrientů i mikronutrientů by optimální dávka zinku pro dospělou osobu na oběd činila 6 ? 7,5 mg.

  • Název v anglickém jazyce

    DETERMINANTION OF ZINC IN DISHES FROM THE CANTEEN OF MILITARY UNIVERSITY IN VYŠKOV IN THE CZECH REPUBLIC

  • Popis výsledku anglicky

    In the thesis the content of zinc of thirteen dishes obtained in Military University of Ground Forces in Vyškov was defined by means of the chemical analysis and theoretical calculation. According to the chemical analysis, the biggest amount of zinc wasproven in the following set of dishes: roast chicken with rice and cucumber salad, while the smallest amount of zinc contained set of dishes: fried cauliflower, french chips and tatar sauce. Having compared the results of the chemical analysis and of thetheoretical calculation, we realized that it is possible to compare these two methods because their results are not different. Based on theory that midday meal presents 50% of recommended day intake of all nutrients and minerals, it should be the optimum intake of zinc for adult person in ordinary food configuration 6 ? 7,5 mg. These requirements subserve only the set of dishes Fried cheese, french chips, tartar sauce.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Problematika výživových zvyklostí I

  • ISBN

    9788021061637

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    104-115

  • Počet stran knihy

    153

  • Název nakladatele

    Masarykova univerzita

  • Místo vydání

    Brno

  • Kód UT WoS kapitoly