Kritéria výběru pokrmů v jídelně u českých konzumentů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14510%2F13%3A00079755" target="_blank" >RIV/00216224:14510/13:00079755 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kritéria výběru pokrmů v jídelně u českých konzumentů
Popis výsledku v původním jazyce
Značná část populace se stravuje během pracovního týdne v zařízeních hromadného stravování. Pro všechny skupiny obyvatelstva je velmi důležité, aby strava, kterou v jídelnách společného stravování konzumují, byla nejen nutričně hodnotná a vyvážená, ale aby byla také kvalitní po stránce chuťové. Velký význam má rovněž úprava pokrmu na talíři a v neposlední řadě i kultura stolování. Na vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově byl proveden průzkum, podle čeho si konzumenti vybírají jídlo na oběd vjídelně. Vzhled pro největší počet vojenských studentů i učitelů nemá význam, spíše jen pomáhá při rozhodování, pro většinu civilních studentů a jejich učitelů je však při rozhodování důležitý vždy. Jinak je tomu při výběru pokrmu v bistru nebo v restauraci. To je pro vojenské i civilní studenty nejdůležitější vůně a vzhled, zatímco pro vojenské i civilní učitele je nejdůležitější cena.
Název v anglickém jazyce
Czech consumers´ criteria for meals selection in a cafereria
Popis výsledku anglicky
It was surveyed how consumers choose their lunch in the cafeteria. The survey was conducted in The Military University of Ground Forces in Vyškov. The questionnaire was distributed to the consumers, students of military and civil department, their teachers (soldiers and civil employees). The respondents choose their meal according to their instant appetite. The food appearance is not important for the majority of soldiers and military students, but for the majority of civil students and their teachers´appearance of food is always important. In cafés and restaurants smell and appearance are the most important for both military and civilian students, while for both military and civilian teacher the most important is price. Intensity of work that a person expects after lunch affects the choice of lunch at military students only sometimes, for military and civilian teachers and civilian students rarely or never. All groups of respondents agreed that they sometimes choose the unpopular mea
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů