Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Systematic Study of Carbohydrate-Aromatic CH-pi Dispersion Interaction by DFT and Highly Correlated Ab Initio Methods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F11%3A00050284" target="_blank" >RIV/00216224:14740/11:00050284 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Systematic Study of Carbohydrate-Aromatic CH-pi Dispersion Interaction by DFT and Highly Correlated Ab Initio Methods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The protein-carbohydrate interactions play essential role in various biologically important issues as pathogene identification, host-guest recognition, intercellular signalling, cell growth and differentiation etc. Non-negligible part of protein-cabohydrate interactions is mediated by CH-pi interactions, which were proved to have strong dispersion character. This study introduces first systematic study of the nature of the CH-pi dispersion interactions between benzene as model for aromatic amino-acids in proteins and three carbohydrates b-D-glucopyranose, b-D-mannopyranose and a-L-fucopyranose. The 3D relaxed scan of interaction energy (E) surface between carbohydrate and benzene was performed at SCC-DFTB-D level, followed by DFT-D BP/def2-TZVPP E evaluation and reoptimization of most stable structures. These structures were used for evaluation of E at MP2/CBS and CCSD(T)/CBS level. Obtained results show that E between apolar faces of carbohydrates and benzene grows up to -5.

  • Název v anglickém jazyce

    Systematic Study of Carbohydrate-Aromatic CH-pi Dispersion Interaction by DFT and Highly Correlated Ab Initio Methods

  • Popis výsledku anglicky

    The protein-carbohydrate interactions play essential role in various biologically important issues as pathogene identification, host-guest recognition, intercellular signalling, cell growth and differentiation etc. Non-negligible part of protein-cabohydrate interactions is mediated by CH-pi interactions, which were proved to have strong dispersion character. This study introduces first systematic study of the nature of the CH-pi dispersion interactions between benzene as model for aromatic amino-acids in proteins and three carbohydrates b-D-glucopyranose, b-D-mannopyranose and a-L-fucopyranose. The 3D relaxed scan of interaction energy (E) surface between carbohydrate and benzene was performed at SCC-DFTB-D level, followed by DFT-D BP/def2-TZVPP E evaluation and reoptimization of most stable structures. These structures were used for evaluation of E at MP2/CBS and CCSD(T)/CBS level. Obtained results show that E between apolar faces of carbohydrates and benzene grows up to -5.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů