Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F16%3A00087891" target="_blank" >RIV/00216224:14740/16:00087891 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/16:N0000117
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616304095" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616304095</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.056" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.03.056</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry
Popis výsledku v původním jazyce
A method for discriminating malting barley varieties based on direct matrix-assisted laser desorption-ionisation -time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) fingerprinting of proteins was developed. Signals corresponding to hordeins were obtained by simple mixing of powdered barley grain with a MALDI matrix solution containing 12.5 mg mL(-1) of ferulic acid in an acetonitrile: water: formic acid 50:33:17 v/v/v mixture. Compared to previous attempts at MALDI-TOF mass spectrometric analysis of barley proteins, the extraction and fractionation steps were practically omitted, resulting in a significant reduction in analytical time and costs. The discriminatory power was examined on twenty malting barley varieties and the practicability of the method was tested on sixty barley samples acquired from Pilsner Urquell Brewery. The method is proposed as a rapid tool for variety assignment and purity determination of malting barley that may replace gel electrophoresis currently used for this purpose.
Název v anglickém jazyce
Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry
Popis výsledku anglicky
A method for discriminating malting barley varieties based on direct matrix-assisted laser desorption-ionisation -time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) fingerprinting of proteins was developed. Signals corresponding to hordeins were obtained by simple mixing of powdered barley grain with a MALDI matrix solution containing 12.5 mg mL(-1) of ferulic acid in an acetonitrile: water: formic acid 50:33:17 v/v/v mixture. Compared to previous attempts at MALDI-TOF mass spectrometric analysis of barley proteins, the extraction and fractionation steps were practically omitted, resulting in a significant reduction in analytical time and costs. The discriminatory power was examined on twenty malting barley varieties and the practicability of the method was tested on sixty barley samples acquired from Pilsner Urquell Brewery. The method is proposed as a rapid tool for variety assignment and purity determination of malting barley that may replace gel electrophoresis currently used for this purpose.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
206
Číslo periodika v rámci svazku
September
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
124-130
Kód UT WoS článku
000373054500017
EID výsledku v databázi Scopus
—