Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F16%3AN0000117" target="_blank" >RIV/60193697:_____/16:N0000117 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14740/16:00087891
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461630409" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461630409</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.056" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.03.056</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry.
Popis výsledku v původním jazyce
A method for discriminating malting barley varieties based on direct matrix-assisted laser desorption-ionisation - time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) fingerprinting of proteins was developed. Signals corresponding to hordeins were obtained by simple mixing of powdered barley grain with a MALDI matrix solution containing 12.5mgmL(-1) of ferulic acid in an acetonitrile:water:formic acid 50:33:17 v/v/v mixture. Compared to previous attempts at MALDI-TOF mass spectrometric analysis of barley proteins, the extraction and fractionation steps were practically omitted, resulting in a significant reduction in analytical time and costs. The discriminatory power was examined on twenty malting barley varieties and the practicability of the method was tested on sixty barley samples acquired from Pilsner Urquell Brewery. The method is proposed as a rapid tool for variety assignment and purity determination of malting barley that may replace gel electrophoresis currently used for this purpose.
Název v anglickém jazyce
Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry.
Popis výsledku anglicky
A method for discriminating malting barley varieties based on direct matrix-assisted laser desorption-ionisation - time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) fingerprinting of proteins was developed. Signals corresponding to hordeins were obtained by simple mixing of powdered barley grain with a MALDI matrix solution containing 12.5mgmL(-1) of ferulic acid in an acetonitrile:water:formic acid 50:33:17 v/v/v mixture. Compared to previous attempts at MALDI-TOF mass spectrometric analysis of barley proteins, the extraction and fractionation steps were practically omitted, resulting in a significant reduction in analytical time and costs. The discriminatory power was examined on twenty malting barley varieties and the practicability of the method was tested on sixty barley samples acquired from Pilsner Urquell Brewery. The method is proposed as a rapid tool for variety assignment and purity determination of malting barley that may replace gel electrophoresis currently used for this purpose.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
206
Číslo periodika v rámci svazku
1 September 2016
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
124-130
Kód UT WoS článku
000373054500017
EID výsledku v databázi Scopus
—