Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Problematika detekce aflatoxinogenních plísní metodou PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F03%3A00001068" target="_blank" >RIV/00216275:25310/03:00001068 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Problematika detekce aflatoxinogenních plísní metodou PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce sleduje možnosti využití metody PCR k urychlení a zpřesnění důkazu aflatoxinogenních plísní izolovaných z krmiv. Metoda byla optimalizována na sbírkových kulturách (A. flavus CCM F-108 a A. parasiticus CCM F-550). Specificita optimalizované PCR metody byla ověřena na sbírkových kulturách různých druhů plísní. Bylo vyšetřeno 50 vzorků krmiv, z toho jich bylo pozitivních na přítomnost aflatoxinogenních hub na půdě AFPA 18. Vyizolované kmeny aspergilů byly vyšetřeny metodou PCR. Obdržené výsledky se téměř vždy shodovaly s výsledky získanými na půdě AFPA. Uvedená metoda je možným východiskem pro urychlení důkazu aflatoxinogenních plísní, ale je nutné vyřešit nespecifické reakce, které jsou způsobeny složitou matricí vzorku. Získané výsledky jsouprvním krokem pro další výzkum. Technika PCR se osvědčila pro detekci aflatoxinogenních plísní izolovaných z krmiv.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of potential aflatoxinogenic fungi using PCR

  • Popis výsledku anglicky

    This work covers the possibility of using PCR method for acceleration and more accurate identification of the aflatoxinogenic fungi isolated from feed and foodstuffs. The method was optimized on pure cultures (Aspergillus flavus CCM F-108 and Aspergillusparasiticus CCM F/550). The specificity of the optimized PCR method was verified using various fungal strains. 50 samples of feed were examined, of which 18 were positive for the presence of the aflatoxinogenic fungi on AFPA medium. Isolated Aspergillusstrains were examined using PCR method. The results obtained almost always agreed with the results gained on the AFPA medium. The PCR technique has proved itself in the detection of aflatoxinogenic fungi isolated from feed. For acceleration of PCR method were applied four enrichment broth. Potato broth has been shown to be very effective.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Současná problematika mikrobiologie potravin

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    255-261

  • Název nakladatele

    Československá společnost mikrobiologická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Třešť

  • Datum konání akce

    26. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku