Kompletní složení mastných kyselin vybraných druhů aspergilů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F05%3A00002835" target="_blank" >RIV/00216275:25310/05:00002835 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Complete fatty acid composition of selected Aspergillus species
Popis výsledku v původním jazyce
The goal of this work was to perform a detailed analysis of fatty acids from Aspergillus species in a search for biomarkers to differentiate the species. In the course of this work, we have isolated different classes of lipids (neutral lipids, glycolipids, phospholipids and lipopolysaccharides) from six Aspergillus species by chloroform/methanol extraction and multiple column fractionations. Further separation of structurally different fatty acids from phospholipids was also performed. The identities ofisolated fatty acids from all lipid fractions were tentatively assigned using gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The experimental methodology was found to be suitable for complete characterization of the fatty acids from various cellular sources. While the methods used in this work are standard techniques, the detail obtained in the fatty acid composition of each of the Aspergillus species is much greater than previously described.
Název v anglickém jazyce
Complete fatty acid composition of selected Aspergillus species
Popis výsledku anglicky
The goal of this work was to perform a detailed analysis of fatty acids from Aspergillus species in a search for biomarkers to differentiate the species. In the course of this work, we have isolated different classes of lipids (neutral lipids, glycolipids, phospholipids and lipopolysaccharides) from six Aspergillus species by chloroform/methanol extraction and multiple column fractionations. Further separation of structurally different fatty acids from phospholipids was also performed. The identities ofisolated fatty acids from all lipid fractions were tentatively assigned using gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The experimental methodology was found to be suitable for complete characterization of the fatty acids from various cellular sources. While the methods used in this work are standard techniques, the detail obtained in the fatty acid composition of each of the Aspergillus species is much greater than previously described.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientific Papers of the University of Pardubice, Ser. A
ISSN
1211-5541
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
45-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—