Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kompletní složení mastných kyselin vybraných druhů aspergilů.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F05%3A00002835" target="_blank" >RIV/00216275:25310/05:00002835 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Complete fatty acid composition of selected Aspergillus species

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The goal of this work was to perform a detailed analysis of fatty acids from Aspergillus species in a search for biomarkers to differentiate the species. In the course of this work, we have isolated different classes of lipids (neutral lipids, glycolipids, phospholipids and lipopolysaccharides) from six Aspergillus species by chloroform/methanol extraction and multiple column fractionations. Further separation of structurally different fatty acids from phospholipids was also performed. The identities ofisolated fatty acids from all lipid fractions were tentatively assigned using gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The experimental methodology was found to be suitable for complete characterization of the fatty acids from various cellular sources. While the methods used in this work are standard techniques, the detail obtained in the fatty acid composition of each of the Aspergillus species is much greater than previously described.

  • Název v anglickém jazyce

    Complete fatty acid composition of selected Aspergillus species

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of this work was to perform a detailed analysis of fatty acids from Aspergillus species in a search for biomarkers to differentiate the species. In the course of this work, we have isolated different classes of lipids (neutral lipids, glycolipids, phospholipids and lipopolysaccharides) from six Aspergillus species by chloroform/methanol extraction and multiple column fractionations. Further separation of structurally different fatty acids from phospholipids was also performed. The identities ofisolated fatty acids from all lipid fractions were tentatively assigned using gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The experimental methodology was found to be suitable for complete characterization of the fatty acids from various cellular sources. While the methods used in this work are standard techniques, the detail obtained in the fatty acid composition of each of the Aspergillus species is much greater than previously described.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Papers of the University of Pardubice, Ser. A

  • ISSN

    1211-5541

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    45-58

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus