Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Toxinogenní fusária v potravinách a krmivech.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F06%3A00004294" target="_blank" >RIV/00216275:25310/06:00004294 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Toxigenic Fusarium in Food and Feed

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Contamination of small-grain cereals with the fungal species Fusarium graminearum, F. culmorum, F. poae and F. sporotrichioides is an important source of trichothecenes, zearalenone and other mycotoxins which cause serious diseases in human and animals.Early detection and control of these Fusarium species is crucial to prevent toxins entering the food chain and a useful tool in disease management practices. Two PCR methods were evaluated for the successful identification of Fusarium species. The PCR was performed using a primer specifically targeted to Tri5 gene. The extraction technique of DNA by Cenis (1992) and the PCR procedure according to Edwards et al. (2001)) were compared with the DNA isolation and amplification using the Plant PCR Kit. The sensitivity of the latter method was determined using the reference strain of Fusarium graminearum CCM F-683 and the selectivity was examined using reference cultures of different genera of fungi naturally occurring in food and feedstuff.

  • Název v anglickém jazyce

    Toxigenic Fusarium in Food and Feed

  • Popis výsledku anglicky

    Contamination of small-grain cereals with the fungal species Fusarium graminearum, F. culmorum, F. poae and F. sporotrichioides is an important source of trichothecenes, zearalenone and other mycotoxins which cause serious diseases in human and animals.Early detection and control of these Fusarium species is crucial to prevent toxins entering the food chain and a useful tool in disease management practices. Two PCR methods were evaluated for the successful identification of Fusarium species. The PCR was performed using a primer specifically targeted to Tri5 gene. The extraction technique of DNA by Cenis (1992) and the PCR procedure according to Edwards et al. (2001)) were compared with the DNA isolation and amplification using the Plant PCR Kit. The sensitivity of the latter method was determined using the reference strain of Fusarium graminearum CCM F-683 and the selectivity was examined using reference cultures of different genera of fungi naturally occurring in food and feedstuff.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Moderní instrumentace v chemické, potravinářské a klinické analýze</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    20th International ICFMH Symposium Food Micro 2006

  • ISBN

    961-90346-3-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    412

  • Název nakladatele

    International Committee on Food Microbiology and Hygiene

  • Místo vydání

    Bologna, Itálie

  • Místo konání akce

    Bologna

  • Datum konání akce

    29. 8. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku